Svijet
0

Elizabeta II u maju na obilježavanju 400 godina Amerike

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Britanska kraljica Elizabeta II i njezin suprug vojvoda od Edinburgha posjetit će u maju Sjedinjene Države povodom proslave 400. godišnjice osnivanja grada Jamestowna, prvoga stalnog britanskog naselja na američkom kontinentu, najavljeno je u američkoj štampi.

Kraljica Elizabeta i njezin suprug sudjelovali su i na 350. obljetnici osnivanja Jamestowna u Virginiji 1957., što je bila njezina prva posjeta Sjedinjenim Državama u ulozi britanskog monarha.

Kraljica će biti nazočna i na najpoznatijoj galopskoj utrci u SAD-u Kentucky Derbyju u Churchill Downsu, koja se održava od 1875. godine.

Kraljica i princ Philip svoj će boravak u SAD-u završiti u Washingtonu, gdje će im u Bijeloj kući domaćini biti predsjednik George W. Bush i supruga Laura.

"Posjeta kraljice i vojvode od Edinburgha u počast je engleskim naseljenicima čiji su hrabrost i žrtvovanje pomogli osnivanju Jamestowna na početku moderne Amerike, rađajući tradiciju koja uključuje predstavničku vladu, slobodno poduzetništvo, kulturnu raznolikost i vladavinu prava", izjavio je Frank Atkinson, predsjednika savezne komisije za obilježevanje 400. godišnjice Jamestowna.

Posjeta kraljice Elizabete II bit će jedan od najdojmljivijih trenutaka u 18-mjesečnom nacionalnom obilježavanju 400. godišnjice Amerike, dodao je Atkinson.