Svijet
1

Elektronska vojska Sirije napala New York Times i Twitter

Klix.ba
Takozvana Elektronska vojska Sirije sinoć je po drugi put u samo nekoliko dana srušila web stranicu The New York Timesa, a nedugo nakon toga je preuzela i nekoliko Twitter naloga te je i web stranica Twittera imala poteškoća u radu.

Glasnogovornica NY Timesa Eileen Murphy je na svom Twitter nalogu napisala da su sajt najvjerovatnije napali haker i da se radi na otklanjanju problema. Odgovornost za ovo je i preuzela Elektronska vojska Sirije, hakerska grupa koja podržava režim predsjednika Bashara al-Assada. Napad na NY Times je izveden zbog njihovog izvještavanja o Siriji. Pored NY Timesa pod hakerskim napadom je bio Huffington Post, odnosno njegova britanska domena, piše RT.

Sirijska elektronska vojska je već ranije napadala web stranice brojnih medija, odnosno internet portale. Napad na NY Times i Twitter je izveden preko australske kompanije Melbourne IT, koja je registovala imena njihovih domena.

Elektronska vojska sirije je ranije napadala Twitter nalog agencije AP te su tada objavili na njemu da je predsjednik SAD-a Barack Obama povrijeđen u Bijeloj kući u eksploziji bombe.