Egipat
0

FOTO+VIDEO / ElBaradei poručio Mubaraku da preda vlast do petka

FENA
Mohamed ElBaradei (Foto: Reuters)
Mohamed ElBaradei pozvao je u utorak predsjednika Egipta da napusti vlast do petka, poručujući da će pregovori o reformama početi tek kad on preda vlast te kazao kako se demonstranti nadaju da će se protesti završiti, ako ne u utorak, najkasnije do petka, nazivajući taj dan "danom odlaska".

"Nadam se da će predsjednik Mubarak obratiti pažnju na to i prije toga napustiti zemlju, nakon 30 godina vladavine. Ne mislim da želi vidjeti još krvi", izjavio je ElBaradei za televiziju Al-Arabiya. Dodao je da će dijalog početi tek kada "zahtjevi naroda budu ispunjeni, a prvi je odlazak predsjednika Mubaraka", prenijele su agencije.

Višednevni protesti prisilili su Mubaraka da imenuje novu vladu i potpredsjednika, koji je ponudio pregovore opoziciji, ali je to bilo nedovoljno i suviše kasno za demonstrante, kojih je u utorak bilo najmanje milion na ulicama Kaira, Aleksandrije, Sueza, Ismailije i gradova u delti Nila.

Povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Navy Pillay izjavila je u utorak u Ženevi da je prema nepotvrđenim informacijama ukupno 300 ljudi stradalo u antivladinim protestima.

Demonstranti, ohrabreni obećanjem vojske da protiv njih neće upotrijebiti silu, poručili su da će nastaviti proteste do odlaska Mubaraka. "Naš je prvi zahtjev da Mubarak ode. Tek nakon toga možemo početi dijalog s vojnim establišmentom o detaljima mirne promjene vlasti", izjavio je bivši poslanik najveće opozivcijske skupine Muslimanske braće Mohammed al-Beltaji.

Među temama pregovora bili bi, prema riječima Al-Beltajija, koalicijska vlada, privremeni predsjednik, raspuštanje parlamenta i slobodni izbori. On je rekao da je opozicija okupljena u nacionalni komitet za ispunjenje zahtjeva naroda, u koji su uključeni i Muslimanska braća, Nacionalno udruženje za promjenu koje predvodi ElBaradei, kršćanski Kopti i druge političke stranke i istaknute ličnosti.

Kamel El-Helbawy iz Muslimanske braće izjavio je Reutersu da bi načelnik generalštaba Sami Henin mogao biti prihvatljiv Mubarakov nasljednik, jer se smatra nepodmitljivim. Henin je, kazao je, liberal koji ima dobre veze s Washingtonom i koga bi opozicija mogla smatrati pogodnim za tu ulogu.

"On bi mogao biti čovjek budućnosti Egipta. Mislim da će on biti prihvatljiv jer uživa dobru reputaciju i nije umiješan u korupciju", ocijenio je El-Helbawy. Još je rekao da Muslimanska braća više ne djeluje za vlastite ciljeve nego unutar koalicije pod vodstvom ElBaradeija.

Mustafa al-Nagar iz ElBaradeijeve grupe izjavio je da bi pregovorima mogao biti uspostavljen odbor povjerenika, koji bi upravljao državom tri mjeseca do izbora tranzicijske vlade. Ta vlada bi provela ustavne reforme koje bi omogućile da novi parlamentarni izbori budu održani nakon dvije godine.