Svijet
0

Elbaradei: Mirno rješenje iranske nuklearne krize najbolje za sve

FENA
Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed El Baradej, koji je u Ankaru doputovao u četvrtak uvečer, rekao je da će mirno rješenje iranske nuklearne krize biti od koristi svim zainteresiranim stranama.

On je to izjavio na konferenciji za novinare poslije sastanka s premijerom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

El Baradei je podvukao da se sa turskim premijerom složio da je iransko nuklearno pitanje najbolje rješavati mirnim putem.

"Rješavanje tog pitanja političkim mjerama u interesu je svih strana, imajući u vidu da Iran ima pravo na primjenu nuklearne energije u mirnodopske svrhe", dodao je El Baradei.

Upitan da prokomentira turski projekt izgradnje nuklearne elektrane i obogaćivanja urana, El Baradei je kazao da se takve aktivnosti moraju provoditi pod nadzorom Agencije.

Čelnik IAEA-e El Baradei sastat će se i s turskim šefom diplomatije Abdulahom Gulom po njegovom povratku iz Washingtona u petak, javila je Irna.

Neposredno po dolasku u Ankaru, El Baradei je kazao novinarima da je svrha njegove posjete Turskoj razgovor sa zvaničnicima o iranskom nuklearnom pitanju, ali i o turskom projektu izgradnje nuklearne elektrane.

On je zahvalio Turskoj na naporima da se iransko nuklearno pitanje riješi političkim merama.

Turska planira izgradnju nuklearne elektrane na sjeveru zemlje blizu Sinopa, primorskog grada na Crnom moru.