Svijet
0

FOTO / El Ninjo donio vrućinu, mećave i poplave

SRNA
Rio de Janeiro
Mećave u SAD, toplotni talas u Brazilu, katastrofalne poplave u Meksiku i suša u Ekvadoru posljedica su prirodnog fenomena El Ninjo, koji je u ovom trenutku zahvatio Sjevernu i Južnu Ameriku, saopštili su meteorolozi. Ovaj fenomen izazvao je oluje širom oba kontinenta, a u nekoliko oblasti proglašena su vanredna stanja.

New York i Washington pokriveni su dubokim snijegom zbog čega su zatvorene škole, državne kancelarije i sjedište UN. Vazdušni saobraćaj prema New Yorku je poremećen.

Sasvim suprotno, Rio de Janeiro zahvaćen je najvećom vrućinom u posljednjih 50 godina, a temperatura premašuje onu u Sahari. Jučer je izmjereno 46,3 stepeni Celzijusa, po čemu je ovaj grad bio najtoplija tačka na planeti.

Istovremeno, u brazilskoj državi Sao Paulo, koja se graniči sa Riom, u posljednja dva mjeseca je u poplavama usljed obilnih kiša poginulo više od 70 ljudi.

U Meksiku su pronađena 42 tijela poslije poplava na zapadu zemlje, nakon što je neočekivana kiša zahvatila polovinu države. U Meksiko Cityju se desio kolaps odvodnog sistema, zbog čega se izlila kanalizacija.

Još deset osoba poginulo je u Boliviji, gdje su poplave ugrozile 22 000 porodica i nanijele štetu usjevima. Argentinske vlasti proglasile su vanredno stanje u Buenos Airesu zbog bojazni od izlivanja rijeke Parane.

U ekvatorijalnom području problem je sasvim drugačiji, jer nema dovoljno vode. Ekvador je izložen najvećoj suši u posljednjih 40 godina, a u Venecueli je zbog niskog vodostaja ugrožen rad glavne hidroelektrane.