Svijet
0

El Baradei u Iranu; saradnja s IAEA-om u "novoj fazi"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed El Baradei zatražio je u petak na konferenciji za štampu u Teheranu da Iran ubrza saradnju s IAEA-om kako bi do marta pojasnio "tamne zone" svoga nuklearnog programa.

El Baradei je razgovarao s direktorom Iranske agencije za atomsku energiju Gholamrezom Aghazadehom "o načinima ubrzavanja ritma saradnje kako bi se pojasnila sva pitanja" prije njegovog izvještaja u martu pred Vijećem guvernera IAEA-e, kazao je on.

Iran i IAEA su u augustu zaključili sporazum kako bi se do kraja 2007. godine pojasnile tamne zone, ali je direktor IAEA-e dao do znanja da je u vezi s tim ostalo još dosta posla, javio je AFP.

Razgovori između direktora Agencije Mohameda El Baradeija i iranskih dužnosnika bit će temelj za izvještaj IAEA-e koji je trebalo da bude gotov do decembra 2007. godine, ali je na zahtjev Teherana odgođen za mart 2008.

Razgovori se odvijaju nakon prošlomjesečne objave američkog obavještajnog izvještaja prema kojem je Iran krajem 2003. godine zaustavio program proizvodnje nuklearnog oružja i nakon toga ga nije ponovno pokrenuo.

U izvještaju IAEA-e iz novembra prošle godine navodi se kako je Iran bio iskren kada je u pitanju bilo obogaćivanja urana.

"Zahvaljujući aktivnoj saradnji Irana s IAEA-om i razrješavanju osnovnih i ključnih pitanja u vezi s iranskim nuklearnim dosjeom, odnosi Teherana i Agencije ušli su u novu fazu", izjavio je Mohamad Saidi, zamjenik direktora Iranske agencije za atomsku energiju (IAEO), zadužen za međunarodne poslove i planiranje.

Napori da se sporna pitanja riješe urodili su plodom, a iransko nuklearno pitanje vraćeno je na normalan kolosijek, što znači da ga je Vijeće sigurnosti UN-a konačno proslijedilo u jedino tijelo nadležno za tu problematiku, a to je IAEA, naglasio je Saidi, prenijela je Irna.

Ajatolah Ahmad Hatami u petak je tokom molitve na Univerzitetu u Teheranu pozvao direktora IAEA-e Mohameda El Baradeija da zatvori iranski nuklearni dosje.

"Mi smo članica NPT-a (Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja) i ispunjavamo svoje obaveze. Trudimo se da ostvarimo svoja prava, a naš narod više puta je dokazao da u njihovoj odbrani neće ustuknuti ni za pedalj", kazao je Hatami pred velikim brojem okupljenih vjernika.

El Baradei bi tokom dvodnevne posjete Teheranu trebalo da se susretne i s predsjednikom Mahmudom Ahmadinedžadom.