Svijet
0

El Baradei traži od Irana da ubrza saradnju s IAEA

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed El Baradei zatražio je u petak na konferenciji za štampu u Teheranu da Iran ubrza saradnju s IAEA-om kako bi do marta pojasnio "tamne zone" svoga nuklearnog programa.

El Baradei je razgovarao s direktorom Iranske agencije za atomsku energiju Gholamrezom Aghazadehom "o načinima ubrzavanja ritma saradnje kako bi se pojasnila sva pitanja" prije njegovog izvještaja u martu pred Vijećem guvernera IAEA-e, kazao je on.

Iran i IAEA su u augustu zaključili sporazum kako bi se do kraja 2007. godine pojasnile tamne zone, ali je direktor IAEA-e dao do znanja da je u vezi s tim ostalo još dosta posla, javio je AFP.

Iran odbija obustaviti osjetljive nuklearne aktivnosti, kao što su obogaćivanje urana i izgradnja reaktora na tešku vodu, kao i da IAEA-i pruži informacije koje ona zahtijeva kako bi rasvijetlila tamne zone u iranskome nuklearnom programu.

Islamska Republika tvrdi da njen nuklearni program ima ekskluzivno civilni cilj, ali se mnoge zemlje plaše da bi on mogao biti upotrijebljen u vojne svrhe.

"Zahvaljujući aktivnoj saradnji Irana s IAEA-om i razrješavanju osnovnih i ključnih pitanja u vezi s iranskim nuklearnim dosjeom, odnosi Teherana i Agencije ušli su u novu fazu", izjavio je u petak Mohamad Saidi, zamjenik direktora Iranske agencije za atomsku energiju (IAEO), zadužen za međunarodne poslove i planiranje.

Napori da se sporna pitanja riješe urodili su plodom, a iransko nuklearno pitanje vraćeno je na normalan kolosijek, što znači da ga je Vijeće sigurnosti UN-a konačno proslijedilo u jedino tijelo nadležno za tu problematiku, a to je IAEA, naglasio je Saidi, prenijela je Irna.

Ajatolah Ahmad Hatami u petak je tokom džuma-namaza na Univerzitetu u Teheranu pozvao direktora IAEA-e Mohameda El Baradeija da zaključi iranski nuklearni dosje.

"Nadamo se da će El Baradei imati sluha za realno stanje stvari (...) i da će, podnoseći pozitivan i realan izvještaj, pokušati da iranski nuklearni dosje stavi ad acta. Na taj način će pokazati da se IAEA zalaže za poštovanje, a ne za uskraćivanje prava svojih članica", kazao je Hatami u drugoj besjedi pred velikim brojem okupljenih vjernika.

Mi smo članica NPT-a (Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja) i ispunjavamo svoje obaveze. Trudimo se da ostvarimo svoja prava, a naš narod više puta je dokazao da u njihovoj odbrani neće ustuknuti ni za pedalj", dodao je.

Iranski nuklearni dosje ušao je u pravi kolosijek, a svijet se konačno može uvjeriti da su nuklearne aktivnosti Irana danas, kao i ranije, u potpunosti miroljubive, kazao je.