Odbili ponudu
162

Ekvadorsko pleme se bori protiv naftne kompanije

Klix.ba
U ekvadorskim kišnim šumama se sprema prava bitka između jedne od najvećih državnih južnoameričkih kompanija i domorodačkog plemena koje čini blizu 400 osoba.

Područje na kojem pleme živi se nalazi u blizini Nacionalnog parka Yasuni na istoku Ekvadora. Brojna istraživanja su pokazala da se na samo jednom hektaru ovog zemljišta nalazi veći broj biljnih i životinjskih vrsta nego u cijeloj Sjevernoj Americi.

Kako piše The Guardian, kompanija Petroamazonas je plemenu Kichwa rekla da će danas početi testiranje zemljišta u potrazi za naftom. Međutim, pripadnici plemena su rekli da će do posljednjeg čovjeka braniti svoju zemlju, koja se prostire na oko 700 kvadratnih kilometara.

"Ljudi vjeruju da dogovor sa naftnom kompanijom nije fer i da ih oni tretiraju kao pse. Kompanija ne poštuje zemljište ni planetu. Ne postoji dogovor. Mi ne želimo naftnu kompaniju na svojoj zemlji. Odlučili smo da se borimo do kraja. Svako od nas će braniti svoj posjed. Pomagat ćemo jedni drugima i spriječit ćemo svakoga da dođe ovamo", kazao je Klider Gualinga, vođa ove male zajednice.

Zajednica je odlučila da odbije ponudu kompanije jer brine zbog dugoročnih posljedica vađenja nafte na okolinu. U ponudi se nalazila izgradnja nove škole, poboljšana zdravstvena briga za sve pripadnike plemena i univerzitetsko obrazovanje za svu djecu.

Međutim, prema nekim izvještajima, borba bi mogla biti veoma kratka, jer Petroamazonas podržava i ekvadorska vojska.