Svijet
1

Ekvador će donijeti "suverenu odluku" o davanju azila Assangeu

FENA
Raphael Correa
Raphael Correa
Predsjednik Ekvadora Raphael Correa izjavio je u utorak da njegova zemlja neće popustiti pod pritiscima Britanije, Švedske i Sjedinjenih Država prilikom odlučivanja o tome da li da odobri azil osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu.

"Mi ćemo se konsultovati sa svima sa kojima treba ali ćemo donijeti suverenu odluku o tome da li da Assangeu damo azil," izjavio je on za lokalnu televiziju, prenosi AFP.

Assange se od prošlog mjeseca nalazi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu gdje je podnio zahtijev za azil kako bi izbjegao izručenje Švedskoj.

Osnivač WikiLeaksa, koji je na tom websiteu objavio 250.000 povjerljivih depeša američke vlade, u Švedskoj je optužen za silovanje, što on negira tvrdeći da je to samo način da na kraju bude izručen SAD.

Correa je rekao da "veoma poštuje" London, Stockholm i Washington ali da Ekvador neće dozvoliti tim vladama da diktiraju odluku o azilu.

Prema njegovim riječima, sama mogućnost da bi Assange mogao biti osuđen na smrtnu kaznu u SAD dovoljan je razlog da mu njegova vlada odobri azil.

"Ako je njegov život u opanosti, to je dovoljan razlog da mu damo azil," rekao je on.

Ekvador je inače Assangeu ponudio azil još 2010. godine.