Kinezi zabrinuti
0

Ekstremni vremenski uslovi u bazenu Yangtzea

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Povećane suše, poplave i oluje pogodit će bazen rijeke Yangtze tokom narednih nekoliko decenija, kao rezultat rastućih globalnih temperatura, navodi se u izvještaju objavljenom u utorak.

Klimatske promjene izazvat će ekstremne vremenske uslove duž najduže kineske rijeke, ali se mogu razraditi strategije da kontrolišu situaciju, navodi se u izvještaju grupe WWF Kina, prenosi AP.

Tokom protekle dvije decenije temperature u riječnom bazenu neprestano su rasle, što je dovelo do rasta poplava, toplotnih valova i suša, navodi se u izvještaju. To je dosad najobimnija analiza o posljedicama globalnog zagrijavanja na područje bazena Yangtzea, koje je dom za 400 miliona ljudi.

Podaci prikupljeni iz 147 nadzornih stanica duž područja površine 1,8 miliona kvadratnih kilometara pokazali su da su temperature porasle za 0,33 stepeni tokom 1990-ih. Dodatni nalazi pokazuju da je između 2001. i 2005. temperatura u bazenu u prosjeku porasla za 0,71 stepeni.

  • Ekstremne klimatske pojave poput oluja i suša povećat će se dok klimatske promjene nastavljaju mijenjati našu planetu, izjavio je Xu Ming, vodeći istraživač izvještaja, koji uključuje stručna mišljenja iz Kineske akademije nauka, Kineske meteorološke službe i ostalih akademskih institucija.

Mjere prilagodbe uključuju jačanje postojeće infrastrukture, poput jačanja riječnih nasipa, te saobraćajnih i sistema snabdijevanja energijom, navodi se u izvještaju. Druge mjere uključuju okretanje prilagodljivijim poljoprivrednim kulturama.