"Novi bin Laden"
0

Eksplozivne pošiljke u SAD poslao Anwar al-Awlaki?

FENA
Anwar al-Awlaki (Foto: AFP)
Anwar al-Awlaki (Foto: AFP)
Više britanskih listova piše u nedjelju o čovjeku za kojega se vjeruje da istinski stoji iza pokušaja slanja eksplozivnih pošiljaka iz Jemena u SAD - Anwaru al-Awlakiju; "rođen je u Sjedinjenim Državama i posvećen njihovom uništenju", piše Independent on Sunday na naslovnici.

Al-Awlaki, 39-godišnji inženjer, lider Al-Qaide u Jemenu, jedini je američki državljanin koji se nalazi na CIA-inoj listi onih koje je dozvoljeno "uhvatiti ili ubiti".

On inače ima kriminalni dosje u Americi za podvođenje prostitutki, a sada je jedan od najopasnijih ideologa na svijetu, s velikim utjecajem na mlade muškarce pogodne za radikalizaciju. Tabloid News of the World opisuje ga kao "novog Osamu bin Ladena".

Sunday Telegraph, pored osvrta na Al-Awlakija, piše i o Ibrahimu Hassanu al-Asiriju, stručnjaku za eksploziv, koji važi za jednog od najfanatičnijih i najbezobzirnijih terorista Al-Qaide.

Navodi se da je Al-Asiri žrtvovao i vlastitoga mlađeg brata Abdullaha, angažiravši ga kao bombaša samoubicu u neuspjelom pokušaju atentata na saudijskog princa, u kojem je princ preživio a 23-godišnji mladić poginuo.

Independent piše da Britanija i SAD izdvajaju milione za vojnu i socijalnu pomoć Jemenu, kako bi se uz pomoć programa opismenjavanja, smanjenja siromaštva i visokog nataliteta suzbio rast terorizma.

Konstatirajući da je paket-bomba koji je otkriven u teretnom avionu u Britaniji, na putu za SAD, vjerojatno bio dizajniran da eksplodira tokom leta i obori avion na neki američki grad, Sunday Times zaključuje da "Zapad ne može stalno imati sreće", te da mora biti spreman nositi se s "inventivnim neprijateljem koji stalno testira našu odbranu", te da je "stalna pažnja cijena koju plaćamo za svoj način života".