Svijet
0

Eksplozije u Ukrajini rezultat poslovnih razmirica?

SRNA
Eksplozija u centru Dnjipropetrovska (Foto: Arhiv/AFP)
Eksplozija u centru Dnjipropetrovska (Foto: Arhiv/AFP)
Eksplozije u kojima je u ukrajinskom gradu Dnjipropetrovsku povrijeđeno skoro 30 ljudi možda su rezultat sukoba među poslovnim grupacijama, prenose danas lokalni mediji.

Ukrajinski zvaničnici rekli su da je riječ o terorističkom aktu i da nekoliko stotina detektiva i specijalista trenutno rade na rasvjetljavanju ovog slučaja. Za sada niko nije priveden, ali su mediji počeli da iznose u javnost različite teorije o jučerašnjem događaju, prenose agencije.

"Eksplozije su se dogodile poslije nedavnog ubistva poznatog biznismena Genadija Akselroda", koji je preživio tri pokušaja ubistva na sličan način u posljednje dvije godine, izjavio je politički analitičar Vasilij Stojakin. Akselrodov poslovni partner Vjačeslav Braginski poginuo je u prvom bombaškom napadu na Akselroda. Drugi analitičar Jurij Romanenko smatra da je glavni motiv za podmetanje eksplozivnih naprava borba među kriminalcima za kontrolu nad gradom od milion stanovnika.

"To je najlogičnija teorija, zato što se uklapa sa Akselrodovim ubistvom prošle sedmice", rekao je Romanenko. Kao drugu teoriju, on je naveo mogućnost da su teroristi pokušali da skrenu pažnju javnosti sa novog suđenja bivšoj premijerki Juliji Timošenko. Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič danas će obići istočni grad Dnjipropetrovsk. On je juče izjavio da eksplozije predstavljaju izazov za čitavu državu, ali da će vlasti uputiti čvrst odgovor i kazniti počinioce.

Ministarstvo za vanredne situacije saopštilo je jutros da je u četiri eksplozije ranjeno 26 ljudi, te da su 22 osobe u bolnici, od kojih su tri u teškom stanju. Dnjipropetrovsk ne spada među gradove koji će biti domaćini predstojećeg Evropskog fudbalskog prvenstva, ali je predviđeno da u njemu 21. maja bude izložen trofej ovog takmičenja.