Svijet
0

Eksplozija u zgradi u Sydneyu dovela do evakuacije 1.000 ljudi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Snažna eksplozija u ponedjeljak je odjeknula kroz zgradu u centru Sydneya, povrijedivši dvije osobe i prisilivši na evakuaciju 1.000 ljudi, saopćili su australski zvaničnici.

Policija je javila da istražuje eksploziju u zgradi Quadrant u Ultimu, koja je ostavila u plamenu neke prodavnice u prizemlju i oštetila nekoliko kancelarija i stanova.

"To je bilo uistinu zastrašujuće. Probudio sam se, čuo sam buku i skočio sam na pod", izjavio je jedan stanovnik za australijsku javnu radio televiziju ABC.

Vršilac dužnosti zapovjednika gradske policije, superintendant Chris Keen, izjavio je da je jedan povrijeđeni čovjek pronađen u blizini lifta s teškim opekotinama i da je drugi zbrinut zbog udisanja dima.

Vatrogasna brigada države Novi Južni Vels javila je kako su stanovnivci u nekoliko predgrađa čuli eksploziju nakon jedan sat iza ponoći za koju vlasti strahuju da bi mogla izazvati strukturnu štetu na zgradi.

"Oko hiljadu stanovnika iz stambenih jedinica ove zgrade je evakuirano kao mjera opreza", izjavio je policijski superintendent Ian Krimmer za Macquarie radio.

Vlasti istražuju uzrok eksplozije.

Policija je saopćila kako istražuje ima li veze između eksplozije i oružane pljačke prodavnice nekoliko sati ranije tokom koje je napadnut prodavač.

Keen je izjavio da je policija zaplijenila automobil parkiran u blizini radi forenzičkih testova. Kazao je da je automobil povezan s povrijeđenim čovjekom pronađenim u blizini lifta i da čovjek nije bio stanovnik zgrade niti službenik prodavnice.