Svijet
21

Eksplozija u restoranu u Njemačkoj: Poginula jedna, povrijeđeno više osoba

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
U centru njemačkog gradića Ansbacha sinoć se dogodila eksplozija u restoranu u kojoj je, prema informacijama policije, poginula najmanje jedna, a dvanaest osoba je povrijeđeno.

Prethodno su se pojavile informacije da je uzrok eksplozije u južnom njemačkom gradu gas, međutim prema posljednjim navodima medija, vjerovatno se radi o samoubilačkom napadu.

Nesreća se dogodila u restoranu Augens weinstube, a policija, hitna pomoć i vatrogasci su na mjestu nesreće.

Pozvan je, kako prenose mediji, i jedan helikopter u Ansbach. Centar gradića je u potpunosti zatvoren, poslije ponoći je sve mirno, a sirene interventnih vozila se čuju još samo sporadično.

Uređaj je aktivirao 27-godišnji sirijski državljanin kojem nije dozvoljen ulazak na muzički festival koji se održavao tu noć u gradu, a detektivi su rekli da je osumnjičenom napadaču bio odbijen azil u Njemačkoj, prenosi Sky News.

Vlasti kažu da je bombaš ranije podnio zahtjev za azil u Njemačkoj, ali da su svi njegovi zahtjevi odbjeni. Bio je poznat policiji u Ansbachu za prethodna djela, a njemački mediji su javili da je ranije pokušao samoubistvo.

Njemačke vlasti potvrdile su da se ovaj napad najvjerovatnije može okarakterisati kao teroristički čin.

Nasilje je posljednjih dana pogodilo Njemačku na nekoliko mjesta. U nedjelju je muškarac ubio ženu mačetom u Reutlingenu, a pretpostavlja se da je riječ o 21-godišnjem sirijskom azilantu koji je došao u Njemačku prije godinu dana, navodi se u saopćenju policije. Policija je saopćila da je ubijena 45-godišnja iz Poljske.

Prije toga, u nedjelju, 18-godišnjak je u Minhenu izvršio napad u jednom tržnom centru i ubio devet osoba.