Sirijska kriza
0

Eksplozija u centru Damaska, najmanje 10 poginulih

Klix.ba
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Eksplozija koja se u petak desila u centru sirijskog glavnog grada Damaska je ubila najmanje deset, a povrijedila 20 osoba. Eksplozija se desila ispred džamije u oblasti Midan.

Eksplozija se desila nakon što je generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon izrazio zabrinutost zbog kršenja mirovnog sporazuma od strane vlade. Sirijska državna televizija je javila da su među žrtvama civili i snage sigurnost. Esplozija se desila u trenutku kada su vijernici napuštali džamiju Zain al-Abidin nakon molitve, prenosi BBC.

Vlada je za eksplozije optužila teroriste samoubice, a opozicija je optužila vladu. U petak je joše nekoliko eksplozija odjeknulo u industrijskoj zoni u Damasku. Nije poznato da li je u eksplozijama neko izgubio život.

Aktivisti su izjavili da su snage sigurnosti pucale na protestante u nekoliko gradova i da je bar troje ljudi izgubilo život.

Ban Ki-moon je duboko zabrinut zbog prisustva trupa i teškog naoružanja u naseljenim mjestima. U Siriji se trenutno nalazi 15 posmatrača, a Ki-moon se nada da će ih do ponedjeljka biti 30. Vijeće sigurnosti je postiglo sporazum o slanju 300 posmatrača.

Frustracija međunarodne zajednice raste. Ukoliko mirovni sporazum propadne, Francuska planira da se pozove na rezoluciju ''Poglavlje sedam'', koje dozvoljava upotrebu sile. Druge zapadne zemlje namjeravaju uvesti embargo na oružje i sankcije.

Međutim, Rusija i Kina će staviti veto na bilo kakvu odluku o vojnoj intervenciji u Siriji.