Svijet
1

Eksplozija ili ne: Oprečni izvještaji ruskih medija o padu aviona na Sinaju

Klix.ba
Priroda povreda putnika u ruskom avionu koji se 31. oktobra srušio u Sinaju navodno ukazuje na eksploziju koja se desila prije samog pada.

"Veliki broj pregledanih tijela i ostataka tijela govori da se u avionu desila snažna eksplozija prije samog udara u tlo", rekao je egipatski forenzičar, a prenosi ruska agencija Sputnik.

On je dodao da će za identifikaciju tijela biti potrebna analiza DNK zbog izrazite neprepoznatljivosti.

Pojedini ruski mediji kao što je LifeNews izvještavaju o navodnim opekotinama koje se mogu pronaći na žrtvama koje su sjedile u stražnjem dijelu aviona. S druge strane, putnici koji su sjedili u prednjem dijelu letjelice umrli su od drugih uzroka.

Potpuno suprotno izvještavanje donosi ruska agencija TASS koja citira egipatske eksperte u njihovom negiranju postojanja bilo kakvog traga eksplozije.

"Ne postoji trag eksplozije koji bi mogao biti pronađen na tijelima", tvrde pojedini eksperti, a prenosi agencija TASS.

Neimenovani američki zvaničnici jučer su saopćili kako je satelit u vlasništvu SAD-a detektovao "toplotni bljesak" u blizini aviona, nekoliko trenutaka prije njegovog pada.

Ipak, potrebno je napomenuti da do ovog trenutka nije izdato nijedno zvanično saopćenje odgovornih institucija koje učestvuju u istrazi pada aviona.