Sjeverna Irska
0

Eksplozija automobila bombe u Londonderryju

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U eksploziji autobombe koja se dogodila u utorak pred jednim trgovačkim centrom u Londonderryju, u Sjevernoj Irskoj, nije bilo žrtava, ali je pričinjena velika materijalna šteta, saopćila je lokalna policija.

"Nešto poslije ponoći, eksplozivna naprava postavljena u automobil tipa 'corsa' eksplodirala je pred jednom bankom sa stražnje strane trgovačkog centra DaVinci" u gradu Londonderryju, precizirao je glasnogovornik policijskih snaga Sjeverne Irske.

"Dojava o bombi je primljena jedan sat prije eksplozije i policija je na tome mjestu formirala sigurnosni kordon", dodao je on.

Prema prvim konstatacijama, u eksploziji nije bilo žrtava, ali je pričinjena velika šteta u trgovačkom centru. Dvanaest kuća i prodavnica u susjedstvu je evakuirano, kazao je glasnogovornik.

U augustu je izvedeno više napada na pripadnike snaga reda u Sjevernoj Irskoj, koje vlasti pripisuju disidentima iz IRA-e (Irska republikanska armija), protivnicima mirovnog procesa koji je u toku.

U toku ove godine registrirano je tridesetak napada i pokušaja napada u kojim nije bilo žrtava.

Britanska pokrajina Ulster (Sjeverna Irska) proživjela je 30 godina političkog nasilja između katoličkih separatista i protestantskih lojalista u kojem je ubijeno 3.500 osoba i koje se završilo sporazumom u aprilu 1998.

Posljednja etapa potpune primjene ovog sporazuma je obavljena: sudske i policijske ovlasti su iz Londona prebačene u Belfast 12. aprila. U sjevernoirskoj pokrajini još ima sporadičnog nasilja.