Svijet
0

Eksplozija autobombe u turskom gradu Diyarbakiru

Klix.ba
Jedna osoba je poginula, a više od 30 ih je povrijeđeno u eksploziji automobila bombe u Diyarbakiru na jugoistoku Turske, gdje su većinsko stanovništvo kurdi.

Nekoliko ambulantnih vozila poslano je na mjesto eksplozije koja se dogodila u blizini policijske stanice. Ovo se dogodilo samo nekoliko sati nakon što je policija uhapsila dvojicu lidera prokurdske partije i devet parlamentaraca.

Selahattin Demirtas iz Demokratske stranke ljudi zadržan je u svom domu, dok je Figen Yuksekdag zadržan u Ankari u sklopu istrage o terorizmu. Oni su uhapšeni nakon što se nisu odazvali ranijem pozivu da se pred sudom pojave kao svjedoci u procesu koji se vodi pod sumnjom da su zastupnici HDP-a "dio naoružane terorističke grupe", pri čemu vlasti stranku dovode u vezu sa PKK.

Racije i hapšenja traju i dalje nakon neuspjelog puča koji se dogodio u julu ove godine. Trinaest zaposlenika novina Cumhuriyet kojim upravlja opozicija, uhapšeno je u ponedjeljak, a među njima je i urednik. Tenzije na jugoistoku Turske porasle su otkako je dogovor o primirju prekršen 2015. godine.

Došlo je do pobune protiv turskih snaga sigurnosti i velikog broja napada u kojima je, kako tvrde različiti izvori, ubijeno stotine policajaca i vojnika.

HDP tvrdi kako se bori za promociju kurda te brani prava žena, gej osoba i radnika.