Svijet
0

Eksperti potvrdili pad meteora, ali ne i misterioznu bolest

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Tim eksperata koji je izašao na lice mjesta u malom selu na jugu Perua, potvrdio je da je krater nastao od pada meteora. No iako se preko 200 ljudi neposredno nakon pada meteora žalilo na jake glavobolje i povraćanje, eksperti još uvijek teoretišu o tome šta je moglo prouzrokovati tu bolest. Uzeti su uzorci tla i vode kako bi se napravila analiza.

Ekspertni tim potvrdio je pad meteora u malo selo na jugu Perua, ali još uvijek nema objašnjenja za misterioznu bolest od koje je obolilo preko 200 ljudi, piše u četvrtak Associated Press.

Jedino objašnjenje koje je dato odmah na početku jeste da su isparavanja plinova te prašina nakon udara uzrokovali zdravstvene tegobe kod ljudi. Objašnjenje će pokušati dati nakon što analiziraju uzete uzorke tla i vode.

Za sada, tim ne može potvrditi da nije došlo do kontaminacije nakon udara.

Meteor je pao sredinom nedjelje, a stanovnici su se nedugo nakon eksplozije počeli žaliti na glavobolje i snažno povraćanje koje je, prema njihovim riječima, izazvao "čudan miris".

Sedam policajaca koji su poslani na lice mjesta kratera meteora, nakon uviđaja, morali su primiti čisti kisik jer se nisu osjećali dobro.

Tim spasioca koji je došao u selo zabilježio je krater od oko 30 metara dužine i 6 metara dubine.

Stanovnici su izjavili da je nakon udara iz kratera izlazila kipuća voda koja je izbacivala komadiće stijene i blata.