Mađarska
0

Ekosistem rijeke Marcal potpuno uništen

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Uništen je cjelokupan ekosistem rijeke Marcal, koja je direktno pogođena izlijevanjem toksičnog mulja nakon industrijske nesreće u Mađarskoj, objavile su u četvrtak vlasti. Bruxelles je izrazio spremnost pomoći svojoj članici i drugim zemljama u regiji.

"Cjelokupan ekosistem rijeke Marcal uništen je", prenijela je mađarska agencija MTI izjavu direktora regionalne službe za borbu protiv katastrofe.

"Sve su ribe uginule, a nismo uspjeli spasiti niti vegetaciju", rekao je direktor Tibor Dobson.

Službe su nastojale smanjiti postotak alkalnosti ulijevanjem gipsa i kiseline, ali uzalud, te je u četvrtak toksični mulj stigao do Dunava.

"Evropska komisija u četvrtak je izrazila spremnost pomoći Mađarskoj ili drugim državama koje bi mogle biti zahvaćene ekološkom katastrofom, ali još nije primila zahtjev", kazao je glasnogovornik povjerenika za okoliš Janeza Potočnika.

"Do ovog trenutka nismo još primili zahtjev za pomoć, ali "inicijativa je na tim zemljama, ne na Komisiji", rekao je Joe Hennon.

"Mi smo spremni pomoći bilo da pošaljemo stručnjake, pumpe, strojeve ili hemijske proizvode", rekao je Hennon.

Mađarski premijer Viktor Orban je rekao da njegovoj zemlji ne treba novac za ublažavanje posljedica izlijevanja toksičnog mulja, nego stručna ekspertiza.

Mađarska vlada je u utorak proglasila vanredno stanje u trima županijama na zapadu zemlje, nakon nesreće u tvornici za preradu aluminija u Ajki, 160 km zapadno od Budimpešte. Iz još nepoznata razloga pukao je spremnik iz kojega se izlilo 1,1 miliona prostornih metara natrijeve lužine sa solima teških metala i poplavilo sedam okolnih sela. Četiri su osobe poginule i 123 povrijeđene.