Jelko Kacin
0

"Ekonomska kriza u EU dostigla neslućene razmjere"

FENA
Jelko Kacin
Jelko Kacin
Ekonomska i finansijska kriza sa svim posljedicama i bolnim saznanjima, koje su nastale kao rezultat spasavanja "grčke finansijske krize", dostigla je u EU nove, još neslućene razmjere. To je fundamentalno pitanje povjerenja u sposobnost pojedinih zemalja, ne samo Grčke, već kako članica tako i kandidata, da koriste i poštuju dogovorena pravila dobrog menadžmenta i finansija, navodi se u srijedu u izjavi poslanika Evropskog parlamenta Jelka Kacina, povodom grčke dužničke krize.

On kaže da se to ne odnosi samo za zemlje eurozone, već za mnogo veću široko rasprostranjenu praksu nepoštovanja, povrede i prevara, koje su izvodile, dopuštale i prikrivale kako države i vlade, tako i banke, ukljućujući Evropsku centralnu banku.

  • Finansijske vlasti u zemljama članicama EU su (pre)dugo gledale kroz prste, obmanjivale javnost i bježale od istine. Pitanje osnovnih vrijednosti, veoma različitih kultura i poštovanje pravila ponašanja u različitim društvima i zemljama sada zahtijeva drugačiji odgovor. Mi treba da se suočimo s realnošću i da djelujemo odgovorno i efikasno, navodi Kacin u izjavi.

  • Jedini način da se promijeni alarmantna situacija je da je ispravimo. Institucije moraju da spriječe neprihvatljive budžetske prakse i da osiguraju mehanizme za finansijsku kontrolu. Bez efikasnijeg odgovora na sve nove pokušaje finansijskih obmana i prikrivanja, ne možemo očekivati stabilnost finansijskih tržišta, a kamoli oporavak ekonomije, tvrdi Kacin.

On smatra da akumuliranje slučajeva loše prakse u mnogim zemljama praktično onemogućuje realan rast ekonomije, i izlazak iz ekonomske krize koja je mnogo dublja nego što se mislilo do sada.

  • Države i vlade su također sve više svjesne da samo odgovarajuća međusobna kontrola dovodi do ekonomskog rasta. Također su sve glasniji pozivi da treba i dalje žrtvovati veliki dio državnog suvereniteta u finansijskom sektoru za dobrobit svih. Potreban je zajednički, evropski pristup, koji će važiti za sve. Oporavak je odmah potreban, zato vlade i parlamenti moraju donijeti odluku i djelovati, ističe u izjavi evropski parlamentarac Jelko Kacin, saopćeno je iz njegovog ureda.