Britanski mediji
0

'Ekonomska kriza sprečava širenje EU'

FENA
Ekonomski problemi i u srijedu stavljaju političke teme u drugi plan u britanskoj štampi; The Guardian piše da globalna finansijska kriza sve više raspršuje nade o daljnjem širenju Evropske unije na Istok.

Ako Unija ima neki odgovor na finansijski požar u istočnoj Evropi, drži ga za sebe. No, što duže zemlje članice budu okolišale, to će biti veći rizik da čitav kontinent zahvati ogroman plamen i da se nanese trajna šteta ključnoj evropskoj težnji - postizanju šire i dublje unije.

Sastanak evropskih šefova diplomatije u Bruxellesu ukazao je na sve ono što u Uniji ne valja, piše Guardian.

Umjesto da se pozabave ogromnim neotplaćenim dugovima Mađarske, drastičnim padom proizvodnje u Poljskoj, raspadom koalicija u baltičkim zemljama i uličnim protestima u Ukrajini, ministri su, kako navodi list, gubili vrijeme raspravljajući o sporu između Slovenije i Hrvatske u vezi s pravom na ribolov.

Političke posljedice nepoduzimanja akcije na ekonomskom planu bit će brojne. Jedna od njih je definitivno odbacivanje planova za širenje na Istok kojima je već ionako nanesena velika šteta zastojem u usvajanju Lisabonskog ugovora.

Tokom proteklih nekoliko mjeseci šanse da se približe Uniji smanjene su ne samo za Srbiju, koju u tom procesu koči činjenica da još nije uhapsila haškog bjegunca Ratka Mladića, već i za Crna Goru i Makedoniju, pa i Tursku.

Istovremeno, napominje Guardian, razotkrivene su sve neurotične i sklerotične evropske podjele - kako ekonomske i političke, tako i institucionalne i osobne.

Briselski dopisnik Daily Telegrapha izvještava u srijedu da je proširenje Evropske unije odgođeno zbog straha od sve snažnijih protesta protiv priliva stranih radnika. Njemačka i holandska vlada blokirale su daljnje proširenje na Istok jer strahuju da bi to moglo povećati napetosti u vezi s problemom nezaposlenosti u vrijeme ekonomske krize.

Evropski ministri će idućeg mjeseca odlučiti šta će dalje raditi sa zahtjevom Crne Gore za učlanjenje. Njemačka i Holandija su zabrinute jer smatraju da bi ako se crnogorski zahtjev uzme u razmatranje, ubrzo zatim mogli uslijediti zahtjevi Albanije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Jedan neimenovani evropski diplomat, piše Daily Telegraph, izjavio je da prilično veliki broj članica Unije smatra kako daljnje proširenje nije samo tehničko već i duboko političko pitanje.