Svijet
0

Ekonomist: Odgađanje rasprave o Kosovu bolje rješenje

FENA
Odgađanje rješavanja statusa Kosova predstavlja bolje rješenje, ocjenjuje danas londonski sedmičnik "Ekonomist" pozivajući se na stavove zapadnih diplomata. To odgađanje, primjećuje sedmičnik, ne predstavlja olakšanje samo za zapadne diplomate nego i za Srbiju.

Važno je, ocjenjuje "Ekonomist", da mogućnost odgađanja rješenja za sada nije potakla i probleme na Kosovu i sedmičnik citira neimenovanog, kako navodi, "veterana iz Oslobodilačke vojske Kosova" da i oni koji bi se možda digli na oružanu pobunu nemaju "ništa protiv da malo sačekaju".

Sedmičnik "Ekonomist" je bio među onim listovima koji su najupornije tvrdili da će plan Marttija Ahtisaarija o takozvanoj nadgledanoj nezavisnosti Kosova, ipak, proći u Vijeći sigurnosti jer će, tvrdilo se, Rusija pristati na to pošto će joj "Amerika dati nešto drugo".

Sada je, međutim, priznaje sedmičnik, jasno da od toga nema ništa.

Ono što u ovom trenutku, sugerira "Ekonomist", nije jasno jest koliko bi odgađanje rješavanja statusa Kosova trajalo i da li će Rusija ikada promijeniti svoj stav. Na kratak rok to je malo vjerovatno jer, primjećuje sedmičnik, u decembru su parlamentarni izbori u Rusiji i do tada ne bi trebalo očekivati promjenu ruskog stava prema Kosovu.

Usto, ističe se, oživljavanje saradnje Srbije s Tribunalom u Haagu i približavanje Beograda Evropskoj uniji bi mogli da oslabe sadašnju poziciju Unije prema statusu Kosova. To londonski sedmičnik naziva "mudrom igrom" vlade Srbije i premijera Vojislava Koštunice.

Pravi problem, upozorava komentator sedmičnika, mogao bi se pojaviti ako se i poslije odgađanja, koliko god ono bude trajalo, pokaže da od nezavisnosti Kosova nema ništa. Tada bi se na Kosovo vratili rat i nestabilnost, tvrdi "Ekonomist".