Prijedlog zakona
0

EK želi pojednostaviti postupke nasljeđivanja u EU

FENA
Evropska komisija usvojila je u srijedu prijedlog zakona koji bi trebalo da u znatnoj mjeri pojednostavi međunarodne postupke nasljeđivanja u EU-u, saopćeno je iz Bruxellesa. Komisija predlaže da jedinstven kriterij za određivanje nadležne vlasti koja će provoditi postupak i zakona koji će se primjenjivati bude zemlja prebivališta pokojnika.

Ljudi koji ne žive u matičnoj zemlji imat će ipak mogućnost izabrati da se postupak u cijelosti provodi po zakonu zemlje čiji su državljani.

Postupci će se tako provoditi po samo jednom zakonu, čime će se izbjeći da različite države članice donose proturječne odluke.

Vlasti zemlje prebivališta bit će nadležne za provođenje postupka o nasljeđivanju, ali će moći proslijediti slučaj nadležnoj vlasti zemlje porijekla u slučajevima kada to bude potrebno.

Osim toga, države članice uzajamno će u cijelosti priznavati odluke i dokumente u postupcima o nasljeđivanju.

Evropska komisija predlaže također uvođenje evropskog certifikata za nasljeđivanje, koji će omogućiti nasljedniku ili provoditelju postupka o nasljeđivanju da lakše dokažu svoj legitimitet širom EU-a.

"Ključno je da građani i pravnici mogu razumjeti i, u određenoj mjeri, izabrati pravila koja će vrijediti za imovinu koju se nasljeđuje, gdje god se nalazila. Predloživši da prebivalište automatski određuje nadležnu vlast i zakon koji će primjenjivati, omogućujući ipak ljudima da izaberu da se postupak o nasljeđivanju provodi po zakonu zemlje čiji su državljani, nudimo veću pravnu sigurnost i veću fleksibilnost, dajući ljudima mogućnost da mirnije razmišljaju o budućnosti. Što se evropskog certifikata za nasljeđivanje tiče, on će omogućiti nasljednicima ili provoditeljima postupka o nasljeđivanju da bez dodatnih formalnosti dokažu svoj legitimitet širom EU-a", rekao je potpredsjednik Evropske komisije Jacques Barrot, zadužen za pravosuđe.

U EU se, po podacima EK-a, godišnje otvori gotovo 450.000 međunarodnih postupaka o nasljeđivanju, a njihova se vrijednost procjenjuje na više od 120 milijardi eura.

Pravila koja se odnose na jurisdikciju i zakon razlikuju se znatno od zemlje do zemlje. Rezultat je velika pravna nesigurnost ne samo za nasljednike nego i za ljude koji dok su živi sami žele isplanirati kome će ostaviti svoje nasljedstvo.

Stoga ovaj prijedlog ima tri cilja: povećati pravnu sigurnost, ponuditi veću fleksibilnost u izboru zakona, te zajamčiti prava ne samo nasljednicima nego i drugim zainteresiranim stranama, prenijela je Hina.