Svijet
0

EK uvjerena da će Češka i dalje uspješno predsjedavati s EU

FENA
Evropska komisija je u utorak navečer izrazila uvjerenje da će Češka i dalje uspješno predsjedavati Evropskom unijom, nakon što je češka vlada izgubila povjerenje parlamenta.

"Komisija ima puno povjerenje u činjenicu da nacionalni ustavni zakon dopušta Češkoj Republici da nastavi voditi predsjedništvo EU-a jednako djelotvorno kao što je i dosad činila", kaže se u saopćenju Evropske komisije.

"Unutar ustavnog demokratskog procesa u Češkoj Republici treba da se riješe domaća politička pitanja. Komisija vjeruje da će to biti učinjeno na način koji garantira puno funkcioniranje predsjedništva Vijeća", dodaje se u saopćenju.

Češkoj vladi premijera Mireka Topolaneka, koji od 1. januara predsjedava Vijećem EU-a, u utorak je izglasano nepovjerenje u parlamentu. Za izglasavanje nepovjerenja glasovao je 101 od 200 zastupnika u donjem domu češkog parlamenta. Topolanekova vlada od svoga izbora u januaru 2007. do sada je preživjela četiri glasanja o nepovjerenju.

Po izglasavanju nepovjerenja vlada je dužna podnijeti ostavku, ali ustav ne predviđa nikakav rok u kojem to mora učiniti. Šef države dužan je prihvatiti tu ostavku i nakon toga treba ili imenovati mandatara za sastav nove vlade ili raspisati nove prijevremene izbore ako se s time slože glavne stranke u parlamentu.

Vlada u ostavci obavlja dužnost do izbora nove, a isto tako nastavlja predsjedavati Evropskom unijom.

Ovo nije prvi put da padne vlada zemlje koja predsjedava Unijom, prenijela je Hina. U prvoj polovici 1996. godine tokom talijanskog predsjedništva pala je vlada Romana Prodija, a u prvoj polovici 1993. to se dogodilo i u Danskoj.