Svijet
0

EK požuruje članice da osiguraju mobilne satelitske usluge

FENA
Povjerenica Evropske komisije zadužena za nove tehnologije Neelie Kroes zatražila je u četvrtak od 21 zemlje članice EU-a da što prije donesu potrebne zakonske mjere za pokretanje mobilnih usluga preko satelita koje bi omogućile pristup brzom internetu i u izoliranim seoskim područjima.

"Zemlje članice trebaju hitno donijeti potrebne mjere koje će omogućiti mobilne satelitske usluge diljem Evropske unije. Mobilne satelitske usluge mogu pružiti inovativne mogućnosti poduzećima i građanima, uključivo i u udaljenim seoskim područjima", izjavila je povjerenica Kroes.

Dvije tvrtke izabrane su još 2009. za razvoj mobilnih satelitskih usluga od maja 2011. Međutim, 21 zemlja članica još nije donijela potrebne propise kako bi to zaživjelo.

"Odlukom Evropskog parlamenta i Vijeća EU-a 2008. bilo je predviđeno da od maja 2011. sve zemlje EU-a imaju mobilne satelitske usluge. Ali više od 20 mjeseci nakon što je Komisija izabrala dvije tvrtke da osiguraju usluge za cijelu Evropu, 21 zemlja još nije donijela potrebne nacionalne propise", kaže se u saopćenju Komisije.

Mobilne satelitske usluge omogućavaju bežični pristup širokopojasnom internetu, što je posebno važno za udaljena područja, gdje nema ekonomskog interesa za izgradnju skupe infrastrukture.