Svijet
0

EK i slovenska vlada u utorak na Brdu kod Kranja

FENA
Kranj
Kranj
Sastanak slovenske vlade i članova Europske komisije na Brdu kod Kranja koji se održava u utorak prvi je u nizu značajnijih događaja koji će se održati u zemlji koja do sredine godine predsjedava Europskom unijom.

Kako je u ponedjeljak objavilo slovensko predsjedništvo, na tradicionalnom uvodnom sastanku Europske komisije s vladom države koja predsjedava Vijećem Europske unije slovenski premijer Janez Janša i njegovi ministri upoznat će predstavnike Europske komisije s prioritetnim zadaćama slovenskog predsjedništva, te će biti razmijenjena mišljenja o aktualnim događanjima u Uniji kako bi se uspostavila što tješnja suradnja.

Iako je bilo najavljeno da će Europsku komisiju na sastanku na Brdu kod Kranja predvoditi njezin predsjednik Jose Manuel Barroso, agencija France presse u ponedjeljak je izvijestila da će Barroso do četvrtka odgoditi sve svoje obveze zbog "jake gripe".

Slovensko predsjedništvo za svoje je prioritete, o kojima će se razgovarati u utorak s Europskom komisijom, odredilo praćenje postupka ratifikacije reformskog ugovora EU-a u državama članicama, Lisabonsku strategiju za veću konkurentnost EU-a, svežanj pitanja vezanih na energetiku i klimatske promjene, te temu interkulturalnog dijaloga. Istaknuto mjesto među slovenskim prioritetima ima i približavanje država zapadnog Balkana Europskoj uniji i konačno rješavanje pitanja statusa Kosova.