Fox News
0

Eiffelov toranj i Notre-Dame moguće mete terorističkih napada

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Među potencijalnim metama terorističkih napada u Evropi su hotel i željeznička stanica u Berlinu i Eiffelov toranj i Notre-Dame u Parizu, objavila je američka televizijska stanica Fox News pozivajući se na dva obavještajna izvora.

Na meti terorističkih napada mogle bi se naći dvije najveće turističke atrakcije u Parizu - Eiffelov toranj i katedrala Notre-Dame, a u Berlinu luksuzni hotel Adlon, koji se nalazi blizu čuvenih Brandenburških vrata, nova Centralna željeznička stanica i televizijski odašiljač na Alexanderplatzu.

Jedan od izvora na koje se Fox News poziva je visoki zapadni obavještajni dužnosnik koji tvrdi da su obavještajci do te informacije došli prilikom ispitivanja jednog državljanina Njemačke i Pakistana u američkoj zrakoplovnoj bazi Bagram u Afganistanu.

Britanska vlada je u nedjelju podigla prijetnju od terorizma po njene državljane koji putuju u Francusku i Njemačku sa "opće" na "visoku", saopćio je Foreign Office, a State Department je upozorio američke državljane koji putuju u Evropu da budu oprezni zbog mogućnosti terorističkih napada Al-Qaide na Starom kontinentu.

Američki i evropski stručnjaci za sigurnost već danima upozoravaju da teroristi planiraju napade u Evropi na javnim mjestima, slične terorističkim napadima u Mumbaiju 2008. godine, u kojima ju poginule 173 osobe.

Američki obavještajni dužnosnici vjeruju da iza planova o napadu na nekoliko evropskih gradova stoji lider terorističke organizacije Al-Qaida Osama bin Laden, što bi, ako je tačno, bila njegova najveća operativna uloga od terorističkih napada na New York i Washington 11. septembra 2001. godine.

Televizija Fox je objavila da postoji određeni stupanj koordinacije među nekoliko timova napadača na čijoj meti su najmanje tri grada u zapadnoj Evropi, a cilj im je da broj žrtava bude veći od broja ubijenih u Mumbaiju.

U centru zavjere je osam njemačkih državljana i dva brata iz Britanije, ali plan je i dalje u ranoj fazi u kojoj osumnjičeni pokušavaju uvjeriti poznanike u Evropi da preuzmu na sebe logistiku, javio je Fox.

Jedan od Britanaca poginuo je u nedavnom raketnom napadu CIA-e, a ostali osumnjičeni se kriju u plemenskim područjima Sjevernog Waziristana u Pakistanu.