Svijet
0

Ehud Olmert - novi izraelski premijer

FENA
Novi izraelski premijer biće čelnik Kadime i dosadašnji vršitelj dužnosti premijera Ehud Olmert, imenovan na tu dužnost u januaru nakon moždanog udara Ariela Sharona, a radi se o iskusnom političaru koji se iz izrazitog jastreba preobrazio u umjerenog pripadnika srednje struje.

Kadima je na izraelskim izborima održanim u utorak osvojila 28 zastupničkih mjesta u Knesetu, koji broji 120 zastupnika.

"Danas je izraelska demokratija bila jasna. Izrael želi Kadimu", rekao je Olmert u govoru održanom u sjedištu stranke nakon objavljenih rezultata.

Sharonov najbliži politički saveznik i osoba od povjerenja, Olmert (60) je često prvi iznosio zamisli koje je poslije Sharon pretvarao u vlastitu politiku. Bio je među prvima u inače vrlo tvrdom Likudu koji je progovorio o potrebi da se Izrael povuče s nekih okupiranih palestinskih područja, a s vremenom je postao jedan od najgorljivijih pobornika i zagovornika tog plana.

Nije sasvim jasno kad je počela Olmertova promjena iz jastreba u umjerenog političara. Kao gradonačelnik Jerusalema od 1993. do 2003. nastojao je proširiti izraelsku kontrolu nad okupiranim istočnim, većinom palestinskim, dijelom grada, a to je stajalište kasnije promijenio ističući da nema razloga zašto bi mnoge četvrti istočnog Jerusalema ostale pod izraelskim nadzorom nakon postizanja mirovnog sporazuma.

Olmert je rođen nedaleko od gradića Binyamine, blizu Haife u sjevernom Izraelu. Završeni je pravnik, ali je radio i kao novinar. U Kneset je, u sklopu desničarskog Likuda, prvi put ušao 1978. u dobi od 28 godina, što se tad smatralo izrazito mladom dobi za parlamentarnog zastupnika.

U vladu je ušao deset godina poslije, 1988., imenovanjem za ministra bez portfelja, a 1990. preuzeo je ministarstvo zdravstva. Tri godine kasnije izašao je iz državne politike kako bi se kandidirao za položaj gradonačelnika Jerusalema i, pobijedivši veterana Teddyja Kolleka, Likudu prvi put omogućio kontrolu najvećega grada.

U nacionalnu se politiku vratio 2003., zastupničkim mjestom u Knesetu nakon odlučujuće pobjede njegove stranke, prenosi Hina.

Kao osoba od najvećeg Sharonovog povjerenja, imenovan je zamjenikom predsjednika vlade, uz položaj ministra trgovine i industrije te, poslije, ministra finansija.

Olmertova sve pomirljivija retorika, koju je pratila i Sharonova politička promjena, obojicu je učinila omrznutim među mnogim tvrdolinijaškim članovima i pristalicama Likuda.

Olmert je uveliko utjecao i na Sharonovu odluku da u novembru napusti Likud i utemelji stranku Kadimu. Analitičari mu predbacuju nedostatak harizme, ali priznaju da savršeno zna iskoristiti medije u svoju korist.

Olmert je oženjen, ima četvero djece i živi u Jerusalemu.