Svijet
0

Ehud Barak: "Udar na Iran moguć ove godine"

FENA
Ehud Barak (Foto: AFP)
Ehud Barak (Foto: AFP)
Izraelski ministar odbrane Ehud Barak izjavio je da je 2012. "veoma važna" godina za mogući udar na Iran i da takozvana "hirurška intervencija" - precizni udari na iranske mete nisu pitanje nedjelja, ali takođe ni godina.

On je u intervjuu za njemačku televiziju istakao da se Izrael i SAD slažu o konačnom cilju sprečavanja Irana da razvije nuklerno oružje ali da je "razlika između nas i SAD odnos prema rokovima".

"Amerika ima više sposobnosti nego Izrael. Možete misliti na vrijeme kada će Izrael biti vrlo ograničen u svojoj sposobnosti da djeluje", kazao je Barak, prenosi AP.

U odvojenom intervjuu za izraelski radio, Barak je precizirao da se jevrejska država i njen najveći saveznik ne slažu o realističnom roku za zaustavljanje Irana da razvije nuklearno oružje, ali nije zaprijetio unilateralnom izraelskom akcijom.

On je ponovio zabrinutost koju podstiču iranska nastojanja da učine razvoj nuklearnog programa imun na napad prije nego što se donese odluka o pravljenju atomske bombe. Izrael "ne može da priušti" da čeka u toj situaciji", kazao je Barak ali je dodao da je potrebno dopustiti da prođe još nekoliko mjeseci kako bi sankcije i pregovori mogli da djeluju.

Tokom tog perioda postaće jasno "ako Iranci namjeravaju ili ne namjeravaju da zaustave svoj program nuklearnog oružja".

U tom intervjuu izraelski ministar odbrane je objasnio da američka vojna sposobnost i položaj svjetske sile utiču na različit stav u odnosu na iranske nuklearne prijetnje.

"Izrael, međutim, osjeća direktnu prijetnju nuklearnog Irana", zaključio je Barak.

"Iran se plaši akcije SAD ili drugog aktera, i za to ne završava razvoj programa", zaključio je Barak u telefonskom intervjuu iz Njemačke, aludirajući možda na Izrael.

Na sastanku u srijedu s njemačkim zvaničnicima on je rekao da će Izrael odlučiti sopstvenu sudbinu u odnosu na Iran.

Izrael smatra iransko pitanje na neki "način jedinstveno za nas i mi smo pažljivi prema svim našim prijateljima ali na kraju izraelska vlada će biti ta koja mora da donese odluke o sigurnosti i budućnosti Izraela, rekao je Barak.

On je u Njemačkoj potpisao sporazum o kupovini šeste vojne podmornice tipa "delfin", istakavši da će to plovilo pomoći Izraelu da se bavi rastućim sigurnosnim izazovima.