Svijet
0

Ehud Barak: Iran veoma blizu atomskog naoružanja

SRNA
Iran je na manje od godinu dana od dostizanja nivoa sa kojeg će biti nezaustavljiv u cilju da proizvede nuklearno naoružanje, rekao je izraelski ministar odbrane Ehud Barak u intervjuu za CNN.

Barak je istakao da je Izrael pažnju usmjerio na mogućnost nuklearno sposobnog Irana i "šta treba i može biti učinjeno na vrijeme."

Izraelski ministar odbrane  istakao je da je izvještaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), u kojem se navodi da sve ukazuje na to da je Teheran radio na planu za atomsku bombu i da, možda i dalje vodi tajna istraživanja, imao otrežnjujući uticaj na svjetske lidere i da je pokrenuta hitna i  intenzivna diplomatija.

Izvještaj IAEA potvrdio je dugotrajnu zabrinutost da Iran radi na proizvodnji nuklearnog naoružanja. Teheran navodi da je nuklarni program namijenjen u miroljubive svrhe, prvenstveno  za proizvodnju električne energije.

Barak je na pitanje da li Izrael priprema napad na Iran radi zaustavljanja njihovih nuklearnih ambicija, odgovorio da "ne smatra da je to tema za razgovor u javnosti".

Prema njegovim riječima, nuklearno sposoban Iran imao bi duboke posljedice po Bliski istok i podstakao bi zemlje kao što su Saudijska  Arabija, Turska i Egipat  da "postanu nuklearne" i time se započne odbrojavanje do kada će nuklearni materijali stići u ruke terorista.

Barak nije želio da komentariše spekulacije da je "djelo" Mosada eksplozija, koja je tokom prošle sedmice odjeknula u iranskoj vojnoj bazi kada je poginulo 17 vojnika, među kojima je i oficir za kojeg se smatra da je tvorac protivraketnih sistema Islamske Republike. 
Iran je saopštio da se eksplozija dogodila tokom istraživanja na naoružanju koje bi moglo da pogodi Izrael ali je negirao moguće spekulacije o mogućoj sabotaži Izraela ili SAD.