Svijet
0

Egzekucija smrtnonosnom injekcijom nehumana?

Sarajevo-x.com
Izvršavanje smrtne kazne injekcijom bi trebalo biti najhumanije moguće izvršavanje ljudskog bića kako bi se izbjeglo nanošenje boli osuđeniku ili sakaćenje tijela na gnusan način. No i taj način izvršavanje smrtne kazne je trenutno pod istragom američkog Vrhovnog suda zbog sumnje da može čovjeku nanijeti nesnosnu bol.

U slučaju da se dokažu i potvrde navodi kako egzekucija zatvorenika smrtonosnom injekcijom proizvodi neizdrživu i nehumanu bol, Vrhovni sud morao bi odbaciti ovaj način izvršavanja smrtne kazne, izvijestio je u subotu The Guardian.

Podržavatelji smrtne kazne se žestoko protive i osporavaju navode da je takvo nešto moguće te govore kako je bol u krajnjoj istanci moguća samo ukoliko onaj koji izvršava egzekuciju nije dovoljno upoznat s procedurom.

Protivnici smrtne kazne iskoristit će ovu situaciju kako bi još jednom američkoj javnosti i zakonodavstvu objasnili da je smrtna kazna nepotrebna i nehumana. U posljednjih nekoliko mjeseci, čak 11 američkih država je obustavilo nekoliko smrtnih kazni dok se ovaj slučaj ne riješi pri Vrhovnom sudu.

Ipak, doktor koji je osmislio proceduru izvršavanja egzekucije smrtonosnom injekcijom kaže da je nemoguće za ljudsko biće da osjeća bol ukoliko se kazna izvrši precizno i prema pravilima.

Kada osuđeni ide na smrtnu kaznu, najprije mu se ubrizgava anestezija koja je gotovo i najvažniji dio procesa. Nakon toga u tijelo se pušta mješavina hemijskih supstanci koje paraliziraju mišiće i zaustvljaju srce. Čak i zagovormici smrtne kazne smatraju da, ukoliko se kažnjeniku ne da pravilna doza anestezije, on može umrijeti u strašnim bolovima i mukama, a da ne uspije ni očima pokazati kako mu je.

Pogrešna doza anestezije može se vrlo lako dododiti ako anesteziolog ne izračuna dovoljno precizno težinu osuđenika, ukoliko ne primjeni dovoljnu količinu anestezije ili ako čeka previše dugo nakon anestezije kako bi ubrizgao smrtonosne supstance.

Slučaj egzekucije Angela Nievesa Diaza iz Floride ide u prilog "bolnoj smrti" s obzirom da su mu doktori morali ubrizgati dvije doze smrtonosnih supstanci. Sama egzekucija je trajala čak pola sata - dva puta više od normalnog, a na ruci su mu ostali strašni ožiljci od hemikalija.

Diaz je prema riječima očevidaca, uspio napraviti grimasu tokom egzakucije, ali zbog anestezije nije mogao ni govoriti niti se micati.