Svijet
2

EgyptAir: Francuzi nesreću istražuju kao ubistvo, popravljena crna kutija

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Podaci iz cne kutije srušenog aviona kompanije EgyptAir na letu MS804 su popravljeni i mogu poslužiti istražiteljima, saopćile su egipatske vlasti. S druge strane, francuski istražitelji nesreću tretiraju kao ubistvo te su istragu otvorili u tom smjeru.

Avion je imao dvije crne kutije, jedna je sadržavala podatke o letu, a u drugoj su bili pohranjeni snimci glasova iz pilotske kabine. Podatke iz crnih kutija uspjeli su sačuvati francuski stručnjaci nakon što su ih oštećene izvukli iz olupina aviona na Mediteranu, a egipatski istražitelji nisu mogli preuzeti njihov sadržaj.

Egipatski istražitelji izjavili su jučer da će popravljeni podaci iz crnih kutija biti vraćeni u Kairo na analizu sadržaja. Avion se srušio 19. maja, a stradalo je svih 66 putnika i članova posade. Do sada nije bilo povezanosti s terorizmom, izjavili su francuski zvaničnici.

Tužioci su otvorili preliminarnu istragu, što spada u normalnu proceduru kada su u pitanju francuski građani, i predali su svoje nalaze sudijama kao punopravnu istragu za ubistvo.

Glasnogovornica Tužilaštva Francuske Agnes Thibault-Lecuivre rekla je da je istraga o nesreći pokrenuta u ponedjeljak i da nema veze s terorizmom.