Svijet
0

Egipćanin uhapšen zbog napada u Londonu nije povezan sa Al-Qaidom

NINA
Ministar unutrašnjih poslova Egipta Habib al-Adli izjavio je da državljanin te zemlje Magdy al-Nashar, koji je uhapšen u Kairu zbog moguće umiješanosti u terorističke napade u Londonu, nije povezan s terorističkom mrežom Al-Qaida, objavio je danas egipatski dnevni list Al-Jumhuriya.

General Adli tvrdi da su pojedini mediji objavili neosnovane informacije o povezanosti Magdyja el-Nashara s Al-Qaidom i iznijeli nepromišljene zaključke.

«Saznanja da su ga britanski časnici saslušavali prije egipatskih vlasti, nisu precizna», kazao je egipatski ministar unutrašnjih poslova, ne isključivši mogućnost da su britanski istražitelji ipak bili prisutni na saslušanju el-Nashara.

Trideset trogodišnji Magdy el-Nashar, hemičar školovan u Sjedinjenim Američkim Državama porekao je bilo kakvu vezu s napadima u londonskom metrou i gradskom autobusu u kojima su poginule 52 i ozlijeđeno 700 osoba.

Prema podacima koje ima policija, el-Nashar je otišao na raspust u Egipat i planirao se vratiti u Englesku za mjesec i pol dana, a kao dokaz toga on je izjavio da su mu stvari još u Velikoj Britaniji.

El-Nashar je priveden na zahtjev Scotland Yarda nakon što je policija u njegovoj kući u Leedsu u kadi pronašla eksploziv TATP, koji je mogao biti upotrijebljen u prošlosedmičnim napadima.

Neimenovani predstavnik obavještajnih službi Pakistana izjavio je danas da su snage sigurnosti te zemlje uhapsile dva čovjeka u Lahoreu, zbog moguće veze s jednim od četvorice bombaša samoubojica koji su izveli napade u britanskoj prijestolnici.

Ova dvojica osumnjičenih uhapšeni su nekoliko sati nakon hapšenja još četvorice osumnjičenih u Faisalabadu, u središnjem dijelu Pakistana.

Prema saznanjima londonske policije, trojica bombaša samoubojica su Britanci pakistanskog podrijetla, dok je četvrti, prema pisanju medija, s Jamajke.

Obavještajne službe tvrde da je jedan od bombaša samoubojica Shahzad Tanveer, koji je pakistanskog podrijetla, posjetio Faisalabad i Lahore prilikom boravka u Pakistanu u protekle dvije godine.