Svijet
0

Egipćanin imenovan vođom Al-Qaide u Afganistanu

FENA
Katarski satelitski kanal Al-Jazeera predstavio je u četvrtak Egipćanina, bivšeg pripadnika integrističkog pokreta, Mustafu Abu al-Yazida kao novog vođu terorističke mreže Al-Qaida u Afganistanu.

"Mustafa Abou Yazid, poznat pod imenom Said, predstavljen je kao glavni zvaničnik Al-Qaide u Afganistanu", javila je Al-Jazeera, koja je objavila pojedine videoinserte koji prikazuju zvaničnika s bijelim turbanom, crnom bradom i naočarima.

Stručnjak za islamističke grupe u Afganistanu, koji je tražio da ostane anoniman, kazao je je da je "Mustafa Abu al-Yazid Egipćanin, bivši pripadnik Islamskog džihada, koji uživa veliko povjerenje šefa Al-Qaide Ossame bin Ladena".

Prema njegovim riječima "Abu al-Yazid je zamijenio Abd al-Hadija al-Iraqija, Iračanina, visokog dužnosnika Al-Qaide u Afganistanu" koga su Sjedinjene Države uhapsile u aprilu ove godine.

Prema Pentagonu, Abd al-Hadi al-Iraqi je uhapšen dok je pokušavao ući u Irak kako bi upravljao akcijama Al-Qaide i planirao napade iz te zemlje na zapadne ciljeve izvan Iraka.

Novi vođa afganistanske Al-Qaide je u programu Al-Jazeere održao govor u kojem je gledatelje obavijestio o povećanju broja boraca te globalne mreže.

"Broj naših boraca povećava se. Podrška koju dobivaju od muslimana u Afganistanu gotovo je potpuna", rekao je između ostaloga Mustafa Abu Yazid u govoru koji je emitirala Al-Jazeera.

On se obavezao na odanost vođi Al-Qaide i njegovom zamjeniku Aymanu al-Zawahriju.