Najavljeni novi masovni protesti
0

Egipćani pozvani da "zabiju posljednji ekser u kovčeg režima"

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Organizatori egipatskih protesta koji pokušavaju oboriti režim predsjednika Hosnija Mubaraka su pozvali svoje pristalice da izađu na ulice Kaira i danas. Sudeći po tome, dvodevni sukobi će biti nastavljeni, javlja AP. Organizatori su pozvali više desetina ljudi da se okupe na trgu Tahrir kako bi "zabili posljednji ekser u kovčeg režima".

U četvrtak su Mubarakove pristalice napale novinare i aktiviste za ljudska prava tokom sukoba na glavnom trgu. Vlada je optužila medije da podržavaju demonstrante i da doprinose njegovom svrgavanju, umjesto da ga štite do kraja mandata, što je Mubarak i tražio.

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame u međuvremenu je razgovarala sa egipatskim zvaničnicima o mogućnosti da Mubarak odstupi s vlasti odmah i da se formira prijelazna vlada, koja bi mogla organizovati slobodne izbore, koji bi se održali krajem ove godine.

Stvaranje tehničke vlade uz podršku vojske je jedna od nekoliko ideja o kojima se raspravljalo dok su trajali sukobi na ulicama Kaira i drugih gradova. Među tim idejama je i Mubarakova ostavka nakon čega bi prijelaznu vladu vodio potpredsjednik Suleiman.

Mubarak (82) je za TV mrežu ABC izjavio da mu je dosta svega i da se želi povući, ali da to ne može učiniti jer bi situacija u zemlji mogla biti još gora. Nasilje na glavnom trgu se proširilo na cijeli grad u kojem živi 18 miliona ljudi, a povećao se i broj pljački i paljevina.

Vojska je uglavnom štitila zgrade vlade i važne institucije. U to vrijeme je na ulicama bilo nekoliko policajaca kojima su demonstranti skinuli čak i uniforme. U sukobima je povrijeđen dvadeset jedan novinar, a dvadeset četvero ih je uhapšeno. Grčki novinar je zboden šrafcigerom u nogu, dok je drugi zadobio povrede glave, a oprema mu je razbijena. Glasnogovornik Bijele kuće, Robert Gibbs, je rekao da su novinari meta jer se žele zastrašiti. Na ulicama Kaira je uhapšeno i 30 aktivista za ljudska prava.

Kriza u Egiptu je počela 25. januara kada je Mubarakova vlada doživjela najveći izazov u posljednjih 30 godina. Njegovi protivnici su bacali molotovljeve koktele i borili se mačetama. U dvodnevnim sukobima na gradskom trgu povrijeđeno je 900 ljudi.

Mubarakovi protivnici su pozvali svoj pristalice da danas izađu na ulice i napokon okončaju njegov režim.