Svijet
0

Egipćani noć proveli na ulicama, dvoje mrtvih, 50 povrijeđenih

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Glavni grad Egipta Kairo u potpunosti je preplavljen demonstrantima protiv vojne vlasti koji traže povratak vojnim udarom svrgnutog predsjednika Muhammeda Mursija na čelo države, a policija je intervenirala na trgu Ramzes i u sukobima koji su uslijedili poginule su dvije, a povrijeđeno najmanje 50 osoba, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Policija je i tokom noći suzavcem i gumenim mecima rastjeravala demonstrante pokušavajući ih spriječiti u nakani da uđu na most "Šesti oktobar" koji vodi ka Nasir Cityu. Demonstranti su se našli na udari i pripadnika grupe "Baltacilar", sačinjene od bivših robijaša.

Eksplozija Molotovljevog koktela na trgu Ramzes uzrokovala je požar, a prema prvim informacijama povrijeđeno je najmanje 50 osoba.

Na trgu Ramzes povrijeđen je i snimatelj agencije Anadolija Ahmed Mohi. Ranije večeras povrijeđen je i jedan fotoreporter Anadolije.

Stotine hiljada demonstrana i dalje protestira i na trgu Rabiatul Adeviyye, a u večernjim satima se jedna veća grupa zaputila u protestnu šetnju do trga ispred zgrade Predsjedništva.

Zajednički zahtjev miliona Egipćana koji su večeras izašli na ulice je da se okonča vojna diktatura i na predsjedničko mjesto vrati Mursi, prvi demokratskim putem izabrani predsjednik.

Okupljanja se nastavljaju i u drugom po veličini egiptskom gradu Aleksandriji, gdje su skupovi organizirani na tri velika trga.

Asyut, Luksor, Asvan, Minye, Dimyat, Sarkiye, El Arish, Refah, Ismailiye, Suveys, Port Said, i Marsa Matruh su neki od gradova u kojima stotine hiljada Egipćana traži povratak Mursija na vlast.