Svijet
32

Egipćani ismijali Sisija: "Malo korištenog" predsjednika ponudili na prodaju na eBayu

Klix.ba
Nakon što je egipatski predsjednik Abdul-Fattaha al-Sisi izjavio da će prodati sebe kako bi spasio svoju zemlju, Egipćani nisu čekali dugo pa su svog predsjednika ponudili na prodaju na internetskoj stranici eBay, rugajući se na taj način njegovom govoru.

Ahmed Ghoneim, čovjek koji je pokušao "prodati" predsjednika, kazao je kako je samo želio pomoći Sisiju da ispuni svoju želju.

"Otišao sam na eBay i stavio ga na prodaju. Predsjednik za mene nije imao vrijednost, pa sam stavio da drugi odluče koliko on vrijedi u novcu", rekao je Ghoneim.

On je u opisu "artikla" stavio da je riječ o "malo korištenom" predsjedniku kojem je nakon što se pročulo za oglas, ruku na srce, skočila cijena. Prije nego je oglas skinut sa eBaya cijena predsjednika bila je veća od 100.000 američkih dolara.

Ghaneim, koji je napustio Egipat prije 15 godina i koji trenutno živi u Sjedinjenim Američkim Državama, zaposlen je kao poduzetnik, a angažovan je i kao politički aktivista.

Uprkos činjenici što je oglas o prodaji Sisija skinut, Ghaneim je kazao kako bi najidealniji kupci egipatskog predsjednika bile vlade zemalja Perzijskog zaljeva ili američka vlada koja ga vojno podržava.

Podsjećamo, govor Sisija u srijedu navečer bio je u krajnju ruku neobičan. On je u govoru predstavio plan za podmirivanje egipatskog duga i ostvarenje ekonomskog rasta, što je naišlo na podrugivanje korisnika društvenih mreža. Posebnu pažnju privukla je njegova izjava da će prodati sebe kako bi spasio svoju zemlju.

Na aukciji na eBayu Sisi je opisan kao "maršal i ljekar filozofa sa vojnim iskustvom". U opisu je stajalo i da su artikl "koristili prethodni vlasnici (zaljevske kraljevske porodice), a da bi poštarina mogla biti besplatna.