Posljednja žrtva reformi vlade
0

"Egipatski Indiana Jones" Zahi Hawass dobio otkaz

SRNA
Zahi Hawass (Foto: AP)
Zahi Hawass (Foto: AP)
Jedan od najpoznatijih Egipćana po svojoj borbi za očuvanje nasljeđa te zemlje doktor Zahi Hawass dobio je otkaz sa funkcije ministra za antikvitete, piše britanski dnevnik Daily Telegraph.

Doktor Hawass je nazivao sebe "pravim Indijanom Jonesom" i bez njega je skoro bilo nezamislivo vidjeti bilo koji televizijski program povezan sa prošlošću Egipta.

On je sada postao posljednja žrtva reformi egipatske vlade pošto je otpušten sa funkcije ministra za antikvitete.

Doktor Hawass je proteklih godina bio direktor egipatskog Vrhovnog savjeta za antikvitete, a prije toga bio je zadužen za piramide i sfinge na platou Giza izvan Kaira.

U čast toga što ga je američki filmski producent George Lucas konsultovao prije nego što je stvorio lik "Indijane Jonesa" kojeg je u više ostvarenja igrao Harisson Ford, doktor Hawass je rijetko kada viđen u javnosti bez specifičnog šešira.

Međutim, pošto je postao ministar za antikvitete što je bila jedna od posljednjih odluka  Hosnija Mubaraka na funkciji predsjednika, otpušten je sa te funkcije na zahtjev antivladinih demonstranata.

Po objavljivanju vijesti o odlasku doktora Havasa sa funkcije, društvene internet stranice poput Twittera preplavljene su komentarima poput "Kletva mumije na djelu", te "Zahi Havas više neće biti u svakom televizijskom programu iz Egipta" do mnogo jednostavnijih  kao što je "Molim te, ponesi i šešir".
Doktor Hawass bio je popularan među novinarima, posjetiocima i jedno vrijeme među Egipćanima zbog svog stila i posvećenosti promociji egipatskih blaga.

Ali, lokalni arheolozi su ga optuživali da je preuzimao njihove zasluge i da "reciklira" otkrića radi publiciteta.

Egipatski premijer Essam Sharaf je tokom vikenda popustio pred neprestanim protestima mladih aktivista, koji tvrde da privremeni vrhovni vojni savjet, koji vodi zemlju do novih izbora, preuzima previše vlasti. 

Sharaf je otpustio polovinu ministara iz vlade, među kojima je i doktor Hawass.