Svijet
1.8k

Egipatski biznismen: Kupit ću otok i zaposliti 200 hiljada izbjeglica

Klix.ba
Naguib Sawiris (Foto: EPA)
Naguib Sawiris (Foto: EPA)
Naguib Sawiris je egipatski milijarder koji je iskazao ozbiljnu namjeru da kupi jedan od grčkih otoka na koji će smjestiti sirijske izbjeglice.

Sawiris je izjavio da se vode ozbiljni pregovori s vlasnicima dva privatna grčka otoka, koje ovaj egipatski biznismen namjerava kupiti i smjestiti izbjeglice iz Sirije. Kako prenosi CNN ideja o kupovini otoka je u početku smatrana smiješnom, ali kako je istakao Sawiris u međuvremenu mu se javio veliki broj donatora koji su spremni učestvovati u rješenju problema izbjeglica iz Sirije.

"Napravit ću malu luku i marinu za brodove. Zaposlit ću ljude koji će graditi svoje domove, njihove škole, bolnice, univerzitete i hotele", izjavio je Naguib Sawiris te dodao da bi mogao zaposliti između 100 i 200 hiljada izbjeglica.

Sawiris koji je izvršni direktor telekom grupe Orascom TMT, istakao je da će otok imenovati Aylan, po imenu sirijskog dječaka koji se nedavno utopio u moru pokušavajući doći do Evrope.

"Fotografija dječaka Aylana me 'probudila', ne mogu samo sjediti i ništa ne raditi i pretvarati se kao da to nije moj problem", istakao je Naguib Sawiris. On se nada da će skupiti dovoljno donacija i da će se u projekat krenuti s inicijalnim kapitalom od oko 100 miliona dolara. Svi koji doniraju novac imat će udjela u kompaniji.