Svijet
0

Egipatske vlasti uhapsile šefa kairskog biroa Al-Jazeere

FENA
Policija je uhapsila šefa kairskog biroa Al-Jazeere zbog njegovog izvještavanja o bombaškim napadima na sinajsko turističko mjesto u ovoj sedmici, javila je u četvrtak panarapska televizijska mreža.

Hussein Abdel Ghani izjavio je u pozivu emitivanom na Al-Jazeeri da je optužen za "propagiranje lažnih vijesti" o eksploziji tri bombe u kojima je ubijena 21 osoba a ranjeno 85 u gradu Dahabu u ponedjeljak. On je negirao te navode.

"To je bila kompletna akcija policijske otmice - potpuno van zakona. Tretiran sam na veoma nehuman način", izjavio je Abdel Ghani iz ureda glavnog tužioca u Heliopolisu, predgrađu Kaira, gdje je odveden nakon što je uhapšen, javio je AP.

Taj izvještaj nije bilo odmah moguće potvrditi kod egipatskih vlasti jer je objavljen u četvrtak u ranim jutarnjim satima.

Abdel Ghani izjavio je kako su ga policajci koji se nisu predstavili uhapsili u hotelu u Dahabu i ubacili u kombi čak i prije nego što je mogao obuti svoje cipele. Izjavio je kako su policajci zaplijenili njegov mobilni telefon tako da nije mogao nazvati svoj ured ni porodicu, ali da je kasnije vraćen.

Abdel Ghani je izjavio kako ne zna koliko će dugo biti zatočen, ali da mu je rečeno da će provesti noć u zatvoru.

Abdel Ghani je postao poznato lice s Al-Jazeere izvještavajući iz Kaira otkako je taj TV kanal oformljen 1997. On je ranije radio za arapski servis BBC-ja.

Abdel Ghani je egipatski državljanin, oženjen je i otac četvero djece.

Al-Jazeeru gledaju milioni arapskih gledalaca, ali ju je Washington optužio za pristrasno izvještavanje i njenim novinarima je zabranjen ulazak u Iran, Irak, Saudijsku Arabiju i Tunis.