Svijet
20

Egipatske sigurnosne snage greškom ubile 12 turista

Klix.ba
Sigurnosne snage u Egiptu greškom su ubile 12 ljudi među kojima su meksički turisti. Dogodilo se to tokom antiterorističke operacije, saopćilo je egipatsko ministarstvo unutrašnjih poslova, javlja BBC.

Turisti su bili u četiri vozila koja su ušla u zabranjenu zonu Wahat. U pucnjavi je ubijeno 12 ljudi, a još deset ih je ranjeno. Povrijeđeni su smješteni u lokalnu bolnicu, a ministarstvo unutrašnjih poslova je formiralo tim koji će istražiti incident.

Meksički predsjednik Enrique Pena Nieto je osudio potez egipatskih snaga te je zahtijevao detaljnu istragu od egipatske vlade.

Meksičko ministarstvo vanjskih poslova je potvrdilo da je ubijeno najmanje dvoje Meksikanaca te da se radi na identifikaciji ostalih žrtava. Meksički ambasador u Egiptu, Jorge Alvarez Fuentes, posjetio je ranjene Meksikance te razgovarao s petoricom koji su u stabilnom stanju.

Egipatsko ministarstvo unutrašnjih poslova je saopćilo da su vozila s turistima ušla u područje gdje je trajala operacija vojne policije i oružanih snaga. Incident se dogodio u nedjelju.

Četiri kompanije koje su prevozile turiste nisu imale dozvole niti u obavijestile vlasti, rekao je glasnogovornik ministarstva za turizam Rasha Azaz. Lokacija na kojoj su turisti ubijeni je popularna među posjetiteljima, ali ie privlačna i militantima zbog blizine granice sa Libijom. Egipatske snage su bile u potjeri za militantima, kada su se pojavili turisti, a potom je nastala smrtonosna pucnjava.