Svijet
113

Egipatske i kiparske vlasti potvrdile motiv otmičara: On nije terorista, on je idiot

Klix.ba
Foto: EPA
Predsjednik Kipra Nikos Anastasiades odbacio je terorizam kao motiv današnje otmice aviona EgyptAira.

"Jedna žena je razlog ovog događaja. Radimo sve što možemo kako bi oslobodili putnike", rekao je Anastasiades, a prenosi Guardian.

Egipatske vlasti također potvrđuju kako otmica nema veze sa terorizmom jer je motiv otmičara i više nego privatan jer traži razgovor sa svojom bivšom suprugom i azil na Kipru.

"On nije terorista, on je idiot. Teroristi su ludi, ali nisu glupi. Ovaj čovjek jeste", rekao je jedan zvaničnik egipatskog Ministarstva vanjskih poslova.

Egipatske vlasti navode kako postoji mogućnost da je navodna eksplozivna naprava koja se nalazi uz otmičara zapravo lažna.

Navodno, riječ je o profesoru Ibrahimu Samahu koji najvjerovatnije ima američko i egipatsko državljanstvo. Podsjećamo, on je oteo avion na jutrošnjem letu iz Aleksandrije u Kairo nakon čega je uz prijetnju bombom natjerao pilota da skrene prema Kipru i spusti letjelicu.

Iz aviona je oslobođena većina putnika i članova posade, od ukupno 55 koliko ih je bilo prilikom slijetanja. Otmičar je po slijetanju zatražio stepenice za izlazak iz letjelice, ne prilaženje policije i vojske te kontakt sa bivšom suprugom.