Egipat
0

Egipatska vojska brani kandidaturu bivšem premijeru

FENA
Ahmed Šefik
Ahmed Šefik
Egipatske vojne vlasti odobrile su zakon kojim se najvišim dužnosnicima iz razdoblja Hosnija Mubaraka zabranjuje da se kandidiraju na predsjedničkim izborima, što se odnosi i na posljednjeg premijera u Mubarakovoj vladi Ahmeda Šefika.

Prema kopiji zakona objavljenog na internetskoj stranici lista u državnom vlasništvu El-Ahrama, zakon se počinje primjenjivati od utorka. Riječ je o službenom dokumentu objavljenom i u službenom državnom glasilu i potvrdile su ga vojne vlasti.

Njime se niječu politička prava bilo kome ko je ranije obnašao dužnost predsjednika, potpredsjednika ili premijera u desetljeću prije svrgavanja Mubaraka s vlasti 11. februara 2011. Odnosi se i na političare koji su bili na najvišim političkim dužnostima u vladajućoj stranci.

Ni Ahmed Šefik, kojeg je tokom posljednjih dana na vlasti na premijersko mjesto imenovao Mubarak, nije u igri. Šefik je smatran jednim od četvorice glavnih kandidata za predsjedničko mjesto u ovoj zemlji s najvećim brojem stanovnika u arapskome svijetu. Preostali su kandidati Muhamed Mursij, iz Muslimanske braće, potom bivši član te islamističke grupe Abdel Moneim Abol Fotuh te Amr Musa, bivši predsjednik Arapske lige i bivši ministar vanjskih poslova. No zakon isključuje bivše ministre koji nisu obnašali premijersku dužnost, što znači da se ne odnosi ni na Musinu kandidaturu, prenijela je Hina.

Parlament je zakon odobrio početkom mjeseca, a riječ je o amandmanu na postojeći zakon o političkim propisima.

"Ahmed Šefik neće se moći kandidirati na predsjedničkim izborima, no još uvijek postoje sumnje oko ustavnosti donesenog zakona, što bi moglo dodatno zamrsiti sadašnje stanje, a samim time u sumnju se dovode i izbori", smatra profesor političkih znanosti na Univerzitetu u Kairu, Hasan Nafa.