Svijet
0

Egipatska vlada radi na uspostavi sigurnosti

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Glavni prioriteti egipatske vlade su obnova sigurnosti i povratak normalnom životu, rekao je u subotu navečer premijer Ahmed Šafik.

"Glavni prioritet, o tome nema spora, je sigurnost. Jednako važan prioritet je osigurati faktore potrebne svakodnevnom životu građana", rekao je premijer Šafik govoreći na egipatskoj državnoj televiziji.

"Vlada i građani moraju se ujediniti u nadolazećem razdoblju", kazao je Šafik.

Bivši predsjednik Hosni Mubarak predao je vlast vojnom vijeću prilikom povlačenja s dužnosti u petak.

Čelnik Vrhovnog vojnog vijeća Mohamed Husein Tantavi sastao se u subotu s većim brojem ministara među kojima i s premijerom Šafikom te ministrom unutarnjih poslova Mahmudom Vagdijem, s kojim je razgovarao o brzom povratku policije na dužnost, nakon što se povukla s kairskih ulica početkom protesta protiv Mubaraka.

Vagdi je u subotu rekao kako je 13.000 zatvorenika koji su pobjegli iz zatvora na početku protesta protiv Mubaraka još uvijek u bijegu.

Egipatska vojska je u subotu obećala mirnu tranziciju prema civilno izabranoj vlasti i obvezala se da će poštovati međunarodne sporazume potpisane u Egiptu, među kojima je i mirovni sporazum s Izraelom.

Državni mediji javili su da se Tantavi sastao i s predsjednikom ustavnog suda i ministrom pravosuđa, s kojima je razgovarao "o zakonskim i ustavnim pitanjima koja se odnose na ustavni legitimitet i pravosuđe", prenijela je Hina.