Premijer Essam Sharaf
0

Egipatska krv nije jeftina, Tel Aviv mora imati odgovornost

FENA
Essam Sharaf
Essam Sharaf
Egipat je pozdravio najavu zajedničke istrage s Izraelom o pogibiji egipatskih bezbjednjaka prošlog četvrtka u vrijeme izraelske potjere na granici, ali je ocijenio da je to nedovoljan odgovor, imajući u vidu ozbiljnost sitaucije, prenijeli su danas izraelski mediji.

"Iako je saopćenje Izraela naizgled pozitivno, ono ne odgovara ozbiljnosti incidenta i ljutnji Egipćana zbog izraelskih napada" navedeno je u saopćenju kabineta egipatskog premijera koje je prenijela egipatska novinska agencija MENA. Egipat, prvi arapski susjed s kojim je Izrael potpisao mir, najavio je u subotu da će opozvati svog ambasadora u Tel Avivu.

Na hitnom sastanku vladinog komiteta u Kairu također je ocijenjeno da je ubistvo petorice egipatskih bezbjednjaka u potjeri preko granice za napadačima koji su ubili osmoro Izraelaca, kršnjenje mirovnog sporazuma iz 1979. godine. Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova uložilo je protest otpravniku poslova izraelske ambasade u Kairu, zatraživši zajedničku istragu incidenta.

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak izrazio je žaljenje zbog pogibije Egipćana, koja je uslijedila nakon serije napada na jugu Izraela i izazvala najozbiljniju krizu s Egiptom od pada egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka u februaru. Barak je dao instrukcije izraelskoj armiji da vodi zajedničku istragu s Egiptom.

"Egipatska vlada smatra odobrenje da se vodi zajednička istraga, kako bi se otkrile okolnosti incidenta, fundamentalnim korakom da se spriječi ponavljanje takvih nesreća jer egipatska krv nije jeftina i vlada neće prihvatiti da se egipatska krv proliva nizašta", prenijela je MENA nakon drugog hitnog sastanka egipatskih ministara koje je predvodio premijer Essam Sharaf kasno sinoć.

Potvrđeno je i da je Egiptu stalo do mira s Izraelom, ali da "Tel Aviv također mora dijeliti odgovornost u zaštiti tog mira".

Vlada u Kairu zatražila je ujedno da se odredi rok završetka zajedničke istrage, najavivši da će se krizni sastanci nastaviti dok se ne objave rezultati.

Egipatska vlada održava takve sastanke, kojima prisustvuju i vojni generali, od petka, nakon što je hiljade Egipćana protestovalo ispred izraelske ambasade u Kairu, paleći izraelske zastave, kidajući metalne barijere i tražeći protjerivanje izraelskog ambasadora.

Stotine Egipćana nastavilo je da protestuje ispred ambasade, a jedan je zapalio izraelsku zastavu i zamijenio je egipatskom, rekli su očevici.