Trg Tahrir
0

Egipat: Ulični rat policije i demonstranata u Kairu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Žestoki sukobi su izbili u Kairu u noći s utorka na srijedu u kojim je više osoba ranjeno.

Policajci su bacali suzavac na demonstrante na trgu Tahrir koji je u januaru i februaru ove godine bio epicentar pobune protiv režima svrgnutog predsjednika Hosnija Mubaraka.

Cijelu zonu su blokirale snage reda, a vlasti su isključile struju. Reporter egipatskog satelitskog televizijskog kanala al-Hayat je izvjestio o "uličnom ratu" između policije i demonstranata.

Po riječima jednog zvaničnika sigurnosnih službi, neredi su izbili u utorak navečer kada je jedna grupa osoba opkolila zgradu u kojoj se svečano obilježavalo sjećanje na žrtve pobune koja je svrgnula Mubaraka.

Sukobi su se zatim premjestili pred zgradu državne televizije u centru Kaira, a zatim prema trgu Tahrir koji se nalazi u blizini.

Prodemokratski aktivisti su optužili policiju da je napala porodice žrtava pobune s početka godine koji su htjeli da prisustvuju komemorativnoj ceremoniji.

Očevici su izjavili AFP-u da su autobusi puni mladih osoba naoružanih štapovima i noževima stigli na trg da posiju haos, što podsjeća na metode koje je koristio bivši režim protiv svojih protivnika.

Televizija je prikazala demonstrante koji su izvikivali "narod želi odlazak maršala", aludirajući na maršala Husseina Tanatauija, zapovjednika Vrhovnog savjeta naoružanih snaga koji upravlja zemljom otkako je otišao Mubarak.