Svijet
0

Egipat: Uhapšeno 48 demonstranata koji se protive vojnom udaru

Anadolija
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Egipatske vlasti uhapsile su 48 demonstranata koji se protive vojnom udaru u novim akcijama u tri pokrajine, saopćeno je novinaru Anadolu Agency (AA) iz sigurnosnih izvora.

Sigurnosne snage uhapsile su šest pripadnika organizacije Muslimanske braće u Beni Sueifu južno od Kaira, dok u pretresima domova ostalih pet pripadnika u istoj provinciji oni nisu pronađeni.

Sigurnosne snage izvršile su pretres kuće pripadnika Selefijske stranke svjetlosti Shaabana Abdel Latif Amina, ali ga nisu pronašli. Aminov sin je uhapšen i zadržan pod optužbama da je učestvovao u napadima na vladine kancelarije 14. augusta u protestima protiv uništavanja dva kampa demonstranata protiv vojnog udara.

U južnoj provinciji Minya policija je uhapsila 39 demonstranata, koji se protive vojnom udaru pod optužbama da su izvršili napade na policijske stanice, te zapalili nekoliko crkava. Policija je uhapsila i tri pripadnika organizacije Muslimanske braće u provinciji Menoufiya u delti Nila, koji se dovode u vezu sa incidentom u protestima protiv uništavanja dva kampa demonstranata protiv vojnog udara.

Sigurnosne snage pretražile su kuću istaknutog člana Muslimanske braće Sayeda Shehaba al-Dina po drugi put u manje od mjesec dana. Prema izvorima iz Muslimanske braće, policija je razvalila kućna vrata, te pretražila i domove njegovih sinova.

Egipatske vlasti počele su masovna hapšenja pripadnika Muslimanske braće nakon krvavog 14. avgusta, od kada su sigurnosne snage ubile brojne demonstranata u Kairu u akciji razbijanja protesta protiv vojnog udara.