Svijet
0

Egipat: Uhapšeno 36 članova Muslimanskog bratstva

FENA
Snage sigurnosti u ponedjeljak su uhapsile najmanje 36 članova Muslimanskog bratstva, najjače egipatske opozicijske grupe, među kojima i neke moguće kandidate na lokalnim izborima planiranim za idući mjesec.

Snage sigurnosti saopćile su da je 36 ljudi uhapšeno tokom racija u zoru po kućama širom šest pokrajina. Brojna hapšenja izvedena su regiji delte Nila, gdje Bratstvo ima snažnu podršku.

Muslimansko bratstvo je saopćilo da je ukupno uhapšen 41 njegov član. Oni optuženi za pripadnost zabranjenoj grupi, posjedovanje antivladine literature i organizaciju nedopuštenih skupova, saopćili su sigurnosni izvori, javio je Reuters.

Egipatske vlasti uhapsile su više od 230 članova islamističke grupe od sredine februara, čime je ukupan broj uhapšenih porastao na više od 550 ljudi.

Glasnogovornik Bratstva je izjavio da su među uhapšenima u ponedjeljak aktivisti i mogući kandidati na lokalnim izborima zakazanim za 8. april, iako je odbio reći koliko ih je tačno planiralo da se natječe.

"Oni hapse svakoga ko želi biti kandidat", kazao je.

Bratstvo traži uspostavu islamske države nenasilnim, demokratskim sredstvima. Ono drži pet mjesta u donjem domu parlamenta za članove koji bi bili izabrani kao nezavisni kandidati, kako bi zaobišli deceniju dugu zabranu.

Egipat je u 2006. odgodio na dvije godine izbore za lokalna vijeća nakon što je Bratstvo zabilježilo nastup bolji od očekivanoga na parlamentarnim izborima 2005. godine.

Mjesta u lokalnim vijećima mogla bi biti važna za Bratstvo na nacionalnom nivou ako želi da stvori teren za nezavisnog kandidata na predsjedničkim izborima u budućnosti.

Nezavisnom kandidatu za predsjednika treba podrška 140 članova lokalnih vijeća da se kandidira, pored glasova iz gornjega i donjeg doma parlamenta.