Svijet
1

Egipat: Uhapšen bivši premijer Muhameda Mursija

FENA
Egipat (Foto: Anadolija)
Egipat (Foto: Anadolija)
Egipatska policija je u utorak uhapsila bivšeg premijera svrgnutog islamističkog predsjednika Muhameda Mursija, saopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Prema ministarstvu unutarnjih poslova, Kandil je uhapšen u pustinji nedaleko od Kaira "s vodičem, dok je pokušavao pobjeći u Sudan".

Bivši premijer je osuđen krajem septembra na jednu godinu zatvora jer nije izvršio presudu koja je poništila privatizaciju javne kompanije u 90-tim godinama.

Početkom septembra, pravosuđe je naložilo zamrzavanje imovine Kandila i zabranilo mu da napusti zemlju.

Otkada je vojska 3. jula svrgnula i uhapsila Mursija, prvog predsjednika demokratski izabranog u Egiptu, Kandil je ostao krajnje diskretan u toku vala represija koje su se sručile na islamističke pristalice svrgnutog šefa države.

Kandil je bio dio saveza pro-Mursijeve grupe na sastancima s evropskim posrednicima u pokušaju da se smanje napetosti s vlastima koje je postavila vojska.

Ovi pokušaji su propali u augustu, dok je policija rastjerivala u krvi pristalice Muhameda Mursija koji su se okupili na dva trga u Kairu, kada su poginule stotine ljudi.

Hiljade islamista je uhapšeno, uključujući gotovo sve lidere Muslimanskog bratstva, Mursijevog bratstva, koji su odnijeli pobjedu na prvim demokratskim izborima u zemlji krajem 2011. godine, a sada su zatvoreni i bit će im suđeno.